Zoete mystiek – een recept

 

“Zo zult u bemerken en doen, zoals de wijze bij, zij woont in vereniging te midden van het gezelschap van haar gelijken, en zij vliegt niet uit in de storm, maar bij stil, helder weer, in de zonneschijn, op alle bloemen, waar zij zoetheid in kan vinden. Zij rust op geen enkele bloem, noch op de schoonheid of zoetheid, maar zij trekt daaruit honing en was, dat is zoetheid en de stof van de klaarheid, en zij brengt ze over naar de gemeenschap, opdat zij vruchtbaar wordt tot groter nut.” (Jan van Ruusbroec, Het sieraad der geestelijke bruiloft, hertaling naar F. Eerens)

 

De bij, middeleeuws mystiek-dier bij uitstek. Meester van de omvorming. Pas na zijn bezoek groeien tere bloesems uit tot knapperige appels. Wat hij uit de bloem meeneemt, zet hij om in was en honing, onmisbare en veelzijdig toepasbare stoffen.

De zoetheid van honing is in mystieke teksten zinnebeeldig voor de ervaring te versmelten met het al, met God zelf. Die taal verstaat jong en oud. Zoet is het eerste wat je proeft als baby. En de laatste smaak die je nog onderscheiden kunt als je je eigen naam niet meer weet.

In onze tijd is zoet verdacht geworden. Honing of kristalsuiker, het is allemaal even schadelijk voor de gezondheid. Wie iets met honing klaarmaakt, weet echter dat hij de bijen helpt en daarmee heel de gemeenschap. Dat is een mystiek werk: ‘deugden bewijzen de minne, niet zoetheid van devotie.’ (Hadewijch, Brief X)

 

Proef ook iets van God, bak deze cake voor je zieke buurman. Mix 150 gram honing door 250 gram zachte roomboter. Voeg met draaiende mixer een voor een vier eieren toe. Zeef 250 gram zelfrijzend bakmeel en spatel dit met een snufje zout door het beslag. Schep in een beboterd cakeblik en steek er de plakjes van twee geschilde appels in. Strooi er kaneel over en besprenkel met wat honing. Bakken: 60-70 minuten in een voorverwarmde oven op 160°.

 

Beate Rose, geestelijk verzorger, predikant en redactielid van Open Deur