Zeven nieuwe werken van barmhartigheid

De klassieke lijst van zeven werken van barmhartigheid geeft houvast. En het is nog steeds nodig om hongerigen te spijzen, dorstigen te laven, naakten te kleden, vreemdelingen te herbergen, zieken te verzorgen, gevangenen te bezoeken en doden te begraven.
Maar zijn er ook nieuwe werken van barmhartigheid?

De klassieke zeven werken van barmhartigheid zijn ook voor vandaag nog uiterst actueel. Als ik de tv beelden van vluchtelingen zie, realiseer ik me hoe verschrikkelijk het is als je gebrek hebt aan een dagelijkse maaltijd. Als ik kinderen op blote voeten door de sneeuw zie gaan, realiseer ik me hoe belangrijk het is om te beschikken over warme kleding en een dak boven het hoofd. Natuurlijk heeft iedereen die ziek is, ongeacht welk land en welke verzekering, recht op verzorging en geen enkel mens mag eenzaam ten onder gaan in gevangenschap. De indringende beelden van de bootjes op volle zee vertellen ons over verlatenheid, de mensonterende nood, het anoniem in de golven verdwijnen van mensenlevens.

Naast de bekende werken, heb ik gezocht naar zeven werken voor vandaag, als uitdaging voor het jaar van barmhartigheid.

 1. De angst geen ruimte geven
  Als eerste hou ik een pleidooi tegen de angst. Laat je niet bang maken door de beelden op het journaal. Ook niet als de regering fase één, twee of drie afkondigt vanwege terroristische dreiging. Laat je niet inperken of gevangen zetten, waardoor je niet meer in beweging komt.
 2. Stil zijn
  Heb de moed om je tv eens uit te zetten en een dagje offline te gaan. Dit is mijn tweede pleidooi, het belang van stilte. Geniet van de stilte, zomaar wat mijmeren in je eigen huis.
 1. Langzaam leven
  Ik kom ook op voor het langzame leven. Loop eens wat minder gehaast over straat. Wie weet is er iemand in je buurt die openstaat voor een praatje. Zeg in de lift eens wat aardigs tegen een van je buren. Wie weet ontstaat er contact en gaat er een nieuwe wereld voor je open.
 1. Het initiatief nemen
  Ook de band met familie en vrienden is belangrijk. Het kan jammer zijn als in de loop van de tijd sommige contacten verwateren. Als vierde werk van barmhartigheid stel ik daarom voor: neem eens een initiatief, waardoor je elkaar weer ontmoet. Zoek naar een gelegenheid om bij elkaar op verhaal te komen.
 2. Plezier maken
  Mijn vijfde daad van barmhartigheid heeft met plezier te maken. Het leven kan zwaar zijn omdat er nou eenmaal van alles moet gebeuren. Zorg er voor dat naast al dit moeten er ook tijd is voor ontspanning. Doe iets geks, ga op tapdansles, schilder een bloemstuk of ga taarten bakken.
 1. Kritisch consumeren
  Mijn zesde werk gaat over macht en verantwoordelijkheid. Als consumenten kunnen wij het verschil maken. Wees kritisch als je iets koopt. Vraag je af onder welke omstandigheden het gemaakt is. Realiseer je dat het product ooit op de afvalberg terecht kan komen.
 1. Bescheiden zijn
  Mijn laatste pleidooi bewaar ik voor een levenshouding van bescheidenheid. Voordat je een oordeel uitspreekt: vraag je af hoe je aan je informatie en je mening gekomen bent. In onze wereld is waarheid een broos product, en een mening vaak te snel uitgesproken.

 

Holkje van der Veer is dominicanes, studeerde cultureel en agogisch werk en theologie, en is redactielid van Open Deur.