Zeg het met bloemen

Levensgroot. Het kruis in de kerk, eigenhandig door twee heren in elkaar getimmerd. Van hout, waarvan je, als je er naar kijkt alleen al, splinters in je handen krijgt. Het gevaarte speelt vanaf Palmpasen een rol in elke dienst, maar vooral die van Paasochtend staat me bij. Iedereen was uitgenodigd één enkele bloem mee te nemen. Liefst uit eigen tuin. In de kerkzaal worden al die losse bloemen bevestigd aan het kruis.

Aan het begin van de dienst wordt het Paasevangelie gelezen. Daarna wordt dat enorme kruis met vereende krachten overeind gezet. Daar staat het, voor in de kerk, met al die schoonheid uit de tuinen van al die gemeenteleden. Even lijkt het kruis tot leven te komen. Fier en trots staat het te pronken. Een glorieus moment.

Het maakt indruk – en niet alleen op mij. Thuisgekomen begint dochter, destijds twee jaar oud, aan een bouwwerk van duplo. Glunderend komt ze het laten zien. ‘Het kruis van Jezus!’ Dan duikt ze weer in de mand met stenen. Na langdurig rommelen vindt ze wat ze zoekt: een duplobloem. Gedecideerd klikt ze die vast bovenop het kruis. ‘Zo. Nu is het Pasen!’

 Marga Haas is redactielid van Open Deur. Ze publiceert iedere twee weken een bijbelse column op www.parelduiken.blogspot.nl.

Foto: Avondale Pattillo UMC