Wat verwachtte ik ook alweer en was ik volkomen vergeten?

Wie elke dag van hot naar haar vliegt, komt met zijn altijd mobiele lichaam alleen nog maar tot rust om te eten, te drinken en slaap bij te tanken.
Een gezonde geest in een gezond lichaam, zeiden ze in het oude Griekenland, maar ze vergaten erbij te zeggen dat een geest soms pas weer gezond wordt door een ziek lichaam.
In zo’n periode, ooit in mijn leven, kreeg ik allerlei met de hand geschreven ansichtkaarten. Soms zo bibberig geschreven dat ik de kaart in allerlei standen voor mijn ogen moest houden om te kunnen lezen wat er stond. Dat alleen al was een geestelijke oefening. Ik nam de tijd om aandacht tot me toe te laten en de liefdevolle woorden langzaam tot me te nemen.

Bed en bedding

Op zulke momenten, ook later en ook op bezoek bij anderen, realiseer ik me dat elk woord een bedding moet hebben. En het lijkt geen toeval dat de woorden ‘bed’ en ‘bedding’ alles met elkaar te maken hebben.
Het bed houden en je bewust worden dat je leven inbedding moet krijgen, is ook een manier om antwoord te krijgen op de stille vraag ‘Wek mijn zachtheid weer’ (de titel van het kerstnummer van Open Deur).

Het is wat met het leven. Steeds weer lijkt het zo vanzelfsprekend. En dat is het niet. Dat ontdek je vaak pas als je gedwongen wordt je vaart te minderen – door een zeerte, ziekte, aanvaring of ongeluk. En dan blijkt het leven zich in volle glorie aan je voor te doen. Als een bijna gemiste kans.
De zachtheid dient zich opnieuw aan. Dezelfde zachtheid die je ooit verwachtte maar door de vliegende vaart van je leven volkomen vergeten was.

Aart Mak is pastor bij Kerk zonder Grenzen, het omroeppastoraat van Radio Bloemendaal, en redactielid van Open Deur.