Vervangmoeder en -zoon

Zie, uw zoon. Zie, uw moeder. Woorden van de stervende Jezus. Maar nog steeds actueel.

Een man ligt in het hospice voor de laatste weken van zijn leven. Zijn vrouw is al eerder overleden. Uit het huwelijk zijn drie zoons voortgekomen, die nu in de vijftig zijn. In de keren dat ik hem bezoek, ontmoet ik er twee. Met enige schroom vertelt een van hen dat de derde broer het niet aankan om de vader te bezoeken. ‘Zijn eigen vrouw is anderhalf jaar geleden overleden in een hospice. Hij kan het niet opbrengen nu weer in zo’n omgeving te zijn.’

Ruim een half jaar later ontmoet ik de drie broers samen, op de herdenkingsbijeenkomst die vanuit het hospice georganiseerd wordt. Na afloop spreek ik de ene broer die ik nog nooit heb gezien. Er biggelt een traan over zijn wang. ‘Ik mis mijn vrouw zo vreselijk. Ik denk de hele dag aan het gat dat ze achterlaat. En dan zeggen de mensen dat ik haar moet loslaten. Dat wíl ik helemaal niet. Ik kan niet meer werken. De bedrijfsarts heeft me naar de psychiater gestuurd. De psychiater! Ik heb gewoon verdriet!’ Hij snuit zijn neus. ‘Ik heb helemaal niets aan die man. De enige aan wie ik wat heb, is Truus.’

Hij vertelt over een oudere vrouw uit zijn woonplaats, die hij eens per week bezoekt. Hij vertelt dan over zijn verdriet, zij luistert. Zij vertelt over haar leven zonder partner en kinderen, hij luistert. Ze maken een wandelingetje, doen een boodschap, eten samen en dan gaat hij weer naar huis. Ik zie de rust in hem opkomen terwijl hij over haar vertelt. ‘Ik noem haar mijn vervangmoeder’, zegt hij met een glimlach. ‘En ik ben haar vervangzoon.’

Eens per week is het goed. Kan hij even leven met de vroege dood van zijn vrouw. Omdat een andere ziel met verlies naar hem luistert.

Marga Haas (met beeld van Kees Rutten, www.keesrutten.nl).

Marga Haas is geestelijk verzorger in een hospice en geeft bezinningscursussen over o.a. Meester Eckhart. Daarnaast schrijft ze elke twee weken een column, waarin bijbel en mystiek samenkomen. Zie http://parelduiken.blogspot.nl en www.margahaas.nl.

In de veertigdagentijd sluiten de blogs van Open Deur aan bij het thema van het paasnummer: de 7 kruiswoorden (zeven zinnen die zijn overgeleverd als de laatste woorden van Jezus aan het kruis). Voor meer informatie, zie: http://www.open-deur.nl/pasen2015.