Veerkracht van een kind

Voor het januarinummer van Open Deur interviewde ik Luuc Smit. Aanleiding was zijn boek over veerkracht. Op mijn netvlies staat nog de ontroering die zich van hem meester maakte toen hij vertelde over een jonge vrouw, die hij voor de tweede keer in zijn leven ontmoette.

‘Twintig jaar geleden werkte ik bij slachtofferhulp. Ik werd midden in de nacht gebeld. Een vrouw was, samen met haar twee kinderen, ontzet uit haar huis door de politie. Haar man mishandelde haar al jarenlang zeer zwaar. Een afschuwelijk verhaal, ik zal het je besparen. Ik kom daar aan, komt haar dochtertje, een jaar of vier, vijf, op me af, en klemt zich als een aapje aan me vast. Ze is de rest van die nacht op mijn arm blijven zitten. Twintig jaar later geef ik les aan de hogeschool. Zit daar in mijn groep een jonge vrouw, stralend, vol vertrouwen. En ze heeft dezelfde, niet vaak voorkomende achternaam. Ik polsen, en ja hoor, het blijkt haar te zijn. Je wilt niet weten wat zij op jonge leeftijd allemaal voor haar kiezen heeft gehad. En nu: een prachtige, levenslustige volwassene, werkzaam in de hulpverlening. Het ontroert mij nog steeds – zoveel veerkracht als het leven van zichzelf heeft.’

 

Marga Haas is redactielid van Open Deur en schrijft elke twee weken een column over een bijbeltekst, ‘Parelduiken in de bijbel’. Neem een gratis abonnement via www.margahaas.nl.

Foto: Flickr / evoo73