Vechten

Wat als je getuige bent van geweld of onrecht? Wat als je ziet hoe iemand die je na staat daar slachtoffer van wordt?
Je eerste impuls is er iets tegen te doen. Het moet stoppen, nu. Maar lang niet altijd ligt dat in je macht. Er is ontzettend veel onrecht waar je als individu niet veel aan kunt doen. Je ziet dat het niet goed is, oneerlijk wat er gebeurt, maar waar dat precies begint? Door wie het komt?
Soms is dat wel duidelijk, als iemand waar je bij staat wordt aangevallen, beledigd, te kijk gezet. Maar ingrijpen, er iets van zeggen, dat moet je maar durven. Helden zijn zeldzaam. En vaak zijn ze zelf een mikpunt van haat en uitstoting. Je nek uitsteken voor anderen kan je je leven kosten.

Wat kun je doen? Een tijd terug was ik te gast bij een vriend die kloosterling is. We wandelden door de tuin, door de gangen. Ik was vol van alles wat niet goed ging, in mijn ogen, in het ziekenhuis waar ik werkte. Van structuren die niet deugen, collega’s die fouten maken of de kantjes ervanaf lopen, van patiënten die niet gezien worden in wat ze werkelijk nodig hebben.
Toen ik uitgeraasd was, stonden we net bij een icoon van de heilige Franciscus. ‘Van Franciscus heb ik het volgende geleerd’, zei mijn vriend. ‘Als het goede niet gedaan wordt, doe dan zelf het goede.’
Daarna liepen we verder. Stil. Met iets om over na te denken.

Vechten tegen onrecht lijkt oké, en dapper, maar vechten voor het goede werkt misschien veel beter. Effectiever ook. Het is iets wat iedereen kan. Je hoeft er niet sterk of dapper voor te zijn om  zelf het goede te doen. Dat waar je tegen vecht, vecht terug, wordt sterker, maar wat je aandacht geeft groeit.

 

Beate Rose is predikant en geestelijk verzorger, en redactielid van maandblad Open Deur.