Wek mijn zachtheid weer / Tips voor boeken, films, muziek en activiteiten. Bij Open Deur, december 2017

Wek mijn zachtheid weer.
Geef mij terug de ogen van een kind.
Dat ik zie wat is.
En mij toevertrouw.

En het licht niet haat.

Wek mijn zachtheid weer – de eerste regel van dit lied ‘Voor de zevende dag’ van Huub Oosterhuis is het thema voor het kerstnummer van Open Deur, 2017. Als een dringende oproep, een vertwijfelde zucht, een voorzichtig gefluister. Kerst roept die zachtheid vanzelf al op: een pasgeboren kind, kaarslicht, sterren. Kerst wordt algauw te zacht, te zoet. Maar de schattige baby heeft het koud in de tochtige stal, zijn leven wordt bedreigd en zijn ouders slaan met hem op de vlucht.
Wek mijn zachtheid weer – om ‘te zien wat is’, ook het onrecht en de pijn; om het licht niet te haten, niet te verharden, niet cynisch te worden.
Tips voor boeken, films, muziek en meer bij dit thema:

BOEKEN

Roald Dahl: De reuzenperzikDe reuzenperzik

Roald Dahl
Tekeningen: Quentin Blake
Vertaling [uit het Engels] door Ef Leonard
De Fontein, 2012 (46e druk)
Vert. van: James and the giant peach. – New York : Knopf, 1961
Oorspronkelijke titel: Beesten aan boord. – Haarlem : De Spaarnestad, 1963

Sinds James Henry Trotters ouders zijn opgegeten door een neushoorn, woont hij bij zijn gruwelijke tante Spijker en tante Spons, die hem ongenadig hard laten werken.  Een zakje toverkracht dat valt bij een perzikboom, laat een perzik groeien tot die zo groot is als een huis. Hierin reist James naar New York.
Absurde, speelse, maar vooral spannende ‘reis’ door het onbewuste van een mensenkind waar gevoelens als angst, eenzaamheid en jaloezie huizen. Een spel met hardheid en zachtheid in allerlei dimensies. De bibliotheek rubriceert het zowel bij fictie voor volwassenen als voor jeugd.

Henry Sepers: BaaierdBaaierd. Gedichten

Henry Sepers
Arbeiderspers, 1999

We kennen Henry Sepers vooral als prozaïst, maar daarnaast heeft hij altijd gedichten geschreven. Nu komt hij met Baaierd, een debuutbundel over mythevorming in de jeugd, maar ook over de onttovering die daar onherroepelijk op volgt. De dichter keert terug naar de chaos, het ongeordende begin waar nieuwe vormen uit kunnen ontstaan. Hij wil God bevrijden van dressuur, laat een meisje een engel neerschieten, en gaat op zoek naar resten zachtheid in een door Medusa versteende vrouw. Krijgt hij zo vat op het perpetuum mobile van het bestaan?

Gerrit Krol: Een Fries huilt nietEen Fries huilt niet

Gerrit Krol
Querido 1980/2013

‘Een Fries huilt niet.’ Wie dat als kind te horen kreeg, wordt kampioen droge ogen. ‘Een Fries huilt niet’ vertelt van de ontwikkelingsgang van Robert Roffel, die op de HTS de natuurwetten leert kennen. Zijn eerste vriendinnetje Schöne, zijn vrouw Yvonne, die niet al te veel waarde hecht aan huwelijkstrouw, haar zuster, waarmee Robert een verhouding begint, zijn werk, zijn reizen, alles beziet Robert met distantie en ironie. Het is alsof de hoofdpersoon tegelijkertijd handelt en deze handeling van uit de verte observeert en tracht te analyseren.
Gerrit Krol: ‘Huilen doe je niet als je zacht of week bent, huilen doe je na lange weerstand. Het zijn keiharde dingen die het zeer zachte en gevoelige mogelijk maken. Ik kan mij pas permitteren om gevoelig te zijn als ik laat zien, dat ik het kan opvangen; ik durf zacht te wezen, omdat ik mijn zachtheid inbed in een sterk kader. Zo ben ik niet weerloos.’

FILMS

La Jeune Fille sans Mains (2016)

The Girl without Hands

Frankrijk
Animatie
Geregisseerd door Sébastien Laudenbach

Een molenaar kent moeilijke tijden. Hij is radeloos en verkoopt zijn dochter aan de duivel. Beschermd door haar zuiverheid ontsnapt ze maar wordt ze beroofd van haar handen. Ze dwaalt rond ver van haar familie en ontmoet de godin van het water, een zachtaardige tuinman en de prins in zijn kasteel. Het wordt een lange reis naar het licht.

Blessed Benefit (2016)

Inshallah Estafadit
Duitsland / Nederland / Jordanië
Komedie / Drama
Geregisseerd door Mahmoud al Massad

Een zachtaardige Jordaanse aannemer wordt ten onrechte gearresteerd voor vermeende fraude. In de cel ontdekt hij dat de gevangenis zijn eigen ritmes, regels en economie heeft. Hij zoekt zijn eigen weg in de harde gevangeniswereld begint al snel een positie voor zichzelf uit te spitten in deze plaats waar fraude geen misdaad is maar eerder een manier van leven. ‘Soms vind je iets gezegends, onverwacht.’

 

La Tendresse (2013)

België / Frankrijk
Drama / Roadmovie
Geregisseerd door Marion Hänsel

Tijdens een trip van Brussel naar de toppen van de Alpen maken we kennis met een koppel dat al vijftien jaar gescheiden is en nu twee dagen met elkaar doorbrengt. Ze gaan samen hun zoon ophalen die na een zwaar ski-ongeval in het ziekenhuis ligt. Na verloop van tijd maakt de bitterheid die na de liefde kwam plaats voor een zachter gevoel.

 

MUZIEK

Wek mijn zachtheid weer
Huub Oosterhuis / Antoine Oomen

Oerend zacht
Normaal

Adagio voor orgel in As gr.t., “Met lieflijk zachte geluiden”
Georg Wilhelm Derx (1801-1864)

CABARET

Kwetsbaarheid zachtheid en schoonheid

oudejaarsconference 2015
Herman Finkers

Video en cd
Opname:Theatervoorstelling, opgenomen op 31 december 2015 in de Leidse Schouwburg in Leiden

LINKS

BN De Stem: De zachte kant van een harde wereld
Artikel over het werk van fotograaf Piek, die boksers fotografeert.

Gezondheidsnet: Wees zacht voor jezelf
Over de zin van zelfcompassie.

We Do Yoga: Zacht worden in een harde wereld

NEMO Kennislink: materiaal dat in een paar seconden van hard naar zacht gaat, of omgekeerd.

 

 

Over

Open Deur is een oecumenisch maandblad dat mensen binnen en buiten de kerken inspireert na te denken over leven en geloven.