Wees niet bang / Tips voor boeken, films, muziek en links bij Open Deur, Kerst 2018

Veranderingen zijn spannend. Niet weten waar je aan toe bent, maakt bang. Bedreigende, nare gebeurtenissen die dichtbij komen, maken bang. Wat helpt dan om toch moed en vertrouwen te vinden?
‘Wees niet bang!’ klinkt vaak in de Bijbel. Ook in het kerstverhaal.
Een engel zegt het tegen Maria en vertelt haar dat ze zwanger zal worden.
Een engel zegt het tegen de herders, midden in de nacht.
En natuurlijk zijn Maria en de herders bang. Wie zou niet bang zijn, als er iets gaat gebeuren dat je leven overhoop haalt?

BOEKEN

Licht uit! Prentenboek

Licht uit!
Guy Daniëls / Ruby Kersten
Clavis, 2018, 2016, ©2007

Prentenboek, vanaf 4 jaar.
Robbe is een kleine bosuil, hij slaapt overdag. Op een dag krijgt Robbe bezoek van Tibo de egel en Emma de eekhoorn. Zij willen graag met Robbe spelen. Maar Robbe is bang voor licht. Tibo en Emma verzinnen van alles om Robbe mee naar buiten te krijgen. Uiteindelijk vinden ze een zonnebril. Zo kan Robbe wel naar buiten.
Een vrolijk prentenboek over angst voor onbekende dingen, zoals in het geval van Robbe angst voor licht. Als hij tijdens het voetballen struikelt, vallen de donkere glazen eruit en maakt hij een doelpunt. Dan blijkt hij ook niet meer bang voor het licht.

Stresskippen en andere bange vogels

Stresskippen en andere bange vogels
Kathy Hoopmann
vertaling: Uitgeverij Pica
Pica, 2018

‘Sommige mensen zijn echt over alles angstig, gestrest en bezorgd.’ Deze zin staat bij een close-upfoto van een jonge uil met wijd opengesperde ogen. En zo is het hele boek opgebouwd: een paginagrote kleurenfoto van een vogel met daarbij een korte tekst over angst, waaronder sociale angst, piekeren, paniek en malende gedachten. Ook de gevolgen van angst komen aan bod: je terugtrekken, slecht slapen, uitputting, apathie en uitvallen naar anderen. De auteur beschrijft wat je zelf kunt doen om ervoor te zorgen dat de angst minder invloed op je leven heeft, zoals de angst accepteren met ‘een zucht van ergernis’. De combinatie van tekst en vogels werkt goed. De (soms humoristische) foto’s verzachten de boodschap en geven de lezer het gevoel niet de enige te zijn. Dat de tekst voor een deel in de we-vorm is geschreven draagt daar aan bij. Met dit vierkante boekje kunnen bijvoorbeeld volwassenen op een speelse manier met kinderen in gesprek gaan over angst.

Glimlach naar angstGlimlach naar angst : ontdek de weg van ware blijmoedigheid
Chögyam Trungpa
vert. Meino Zeillemaker
Juwelenschip, 2011

Een van de in het Westen meest bekende Tibetaans-boeddhistische leraren schrijft over het omgaan met angst. Tien maanden duurde zijn vlucht voor de Chinese overheid naar India, in 1959. Naar eigen zeggen overleefde hij die reis alleen maar dankzij zijn vertrouwen op het meditatieve inzicht als basis voor zijn kracht en moed. Het leren mediteren dient voor hem als de basis voor het contact maken met je onbevreesde boeddha-natuur, vol vreugde, mededogen en vertrouwen.
De auteur hanteert als metafoor die van de spirituele krijger. Onderdruk de angst niet, maar kijk hem recht in de ogen. Zo leer je er beter mee om te gaan en hem als kracht te gebruiken. Dit boek is ook goed te volgen voor wie niet thuis is in Tibetaans boeddhisme.

Max Lucado Vrees nietVrees niet. Een boek vol bemoediging
Max Lucado
Voorhoeve, 2010

Max Lucado, een veelgelezen christelijke (evangelische) auteur, laat de lezer ervaren wat God zegt over zijn hulp en nabijheid. Hij haalt bijbelteksten aan over dit onderwerp en becommentarieert die. Het is opvallend hoe vaak het in de bijbel gaat over het uitbannen van angst. Een boekje vol bemoediging voor gelovige christenen.

FILMS

Von einem, der auszog das Fürchten zu lernenVon Einem, der Auszog, das Fürchten zu Lernen
De Mooiste Sprookjes: De Jongen Die Geen Angst Kende

Tobias Wiemann
Duitsland, 2014

Fantasy, 60 minuten

Tot ieders ergernis is Michel nergens, maar dan ook nergens bang voor. Ieder om beurt probeert de jongeman bang te maken, maar niemand slaagt in zijn opzet. Uiteindelijk besluit Michel de wijde wereld in te trekken, in de hoop dat hij ooit ergens bang voor zal zijn. En zo belandt hij in het moeras…

Marie de NazarethMarie de Nazareth
Jean Delannoy
Frankrijk / België / Marokko, 1995

Drama, 110 minuten

In Nazareth woont de adolescente Maria. Haar ouders hopen dat hun dochter met een rijke koopman trouwt, maar Maria weigert. Ze wil zich liever met Jozef te verloven, een dertigjarige timmerman, die stilletjes verliefd is op haar, maar het haar niet durft te vertellen. Op een avond wordt Maria door een bovennatuurlijk licht verblind en hoort ze een stem die haar vertelt: ” Vrees niet, je bent uitverkoren om de Zoon van God op de wereld te brengen.”

 

 

MUZIEK

J.S. Bach:
Fürchte dich nicht, ich bin bei dir,
BWV 228

Fear not this night
Asja Kadric
Guild Wars 2 Soundtrack

Michael Prins, Carice van Houten:
Fear not

 

LINKS EN ACTIVITEITEN

Freek de Jonge: Wees niet bang

Wees niet bang – themanummer van maandblad Volzin

Bijna vierhonderd redenen om nooit meer bang te zijn. Website van EO

Over

Open Deur is een oecumenisch maandblad dat mensen binnen en buiten de kerken inspireert na te denken over leven en geloven.