GROOT en klein / Tips bij Open Deur oktober 2015

BOEKEN

 

Elisabeth Bennett: Groot en kleinElisabeth Bennett & Jane Chapman: Groot en klein. (Veltman Uitgevers b.v., 2014)

Prentenboek. Groot (een beer) en Klein (een muis) gaan samen buitenspelen. Bij alles wat ze ondernemen, komt Klein in de problemen en roept: ‘Help me, alsjeblieft!’, waarna Groot hem uit de brand helpt. Maar als ze thuiskomen en gaan slapen heeft Groot Klein erg nodig om in slaap te komen.

 

Martin, Goldstein, Cialdini: KleingrootSteve Martin, Noah Goldstein & Robert Cialdini: Kleingroot. Kleine veranderingen met grote invloed. (Nieuwezijds, 2014)

Welke kleine verandering in je benadering zorgt voor het grootste effect? KLEINGROOT vertaalt recente wetenschappelijke inzichten in praktische strategieën voor wie met meer overtuigingskracht wil communiceren. In 53 korte, kernachtige hoofdstukken ontdek je de psychologische mechanismen achter die strategieën – eyeopeners die je direct kunt toepassen in herkenbare situaties: op het werk met collega’s en klanten, thuis, in vergaderingen, telefoongesprekken, e-mails en sociale media. Zie ook: www.kleingroot.com

 

 

nanoRobin Cook: Nano (Bruna, 2013)

Medische thriller.
Studente geneeskunde onderbreekt haar opleiding en gaat werken bij Nano, een nanotechnologiebedrijf met een gigantisch budget. Nano ontwikkelt microbivoren, minuscule robots die virussen en bacteriën op kunnen slorpen. Als de studente tijdens het hardlopen een collega vindt die ogenschijnlijk is getroffen door een hartstilstand, begint ze te vermoeden dat Nano hem als menselijk proefkonijn heeft gebruikt. Staat deze technische reus op het punt een van de grootste medische ontdekkingen van de eenentwintigste eeuw te doen – waarmee miljoenen mensen behandeld zouden kunnen worden – of hebben ze hun ziel verkocht aan de hoogste bieder?

 

MUZIEK

Leonard Cohen: Anthem…Forget your perfect offering. There is a crack in everything, that’s how the light gets in.’

Lamb: Small ‘…It strikes me we get lost so soon after birth | But one smile can turn-over heaven and Earth | And it makes me float free | To feel how small my life must be’

Cliff Richard: Through the eye of a needle ‘Through the eye of a needle
An elephant is very small

Procol Harum: The Worm And The Treetekstpart 1, part 2, part 3 ‘Into a great tree a small worm did go | It wormed its way inwards and soon it did grow’

FILMS

Room 8 – Korte film. Een gevangene kijkt in een poppenhuis en ziet in het miniatuurleven de mogelijkheid om te ontsnappen. Of toch niet?

 

Erik of Het Klein InsectenboekErik of Het Klein Insectenboek (Gidi van Liempd, 2004)
Verfilming van het gelijknamige kinderboek van Godfried Bomans.
De tienjarige Erik gaat een spreekbeurt houden over insecten. Terwijl hij aan het lezen is, krijgt hij plotseling de kans om zelf klein te worden en een kijkje te gaan nemen in de grote insectenwereld. Hij ontmoet de vreemdste dieren en beleeft spannende avonturen.

 

 

 

A small actA small act (Jennifer Arnold, 2010)
Documentaire.
Wat voor verschil kan een klein bedrag maken? Chris Mburu groeide onder erbarmelijke omstandigheden op in een kleine plaggenhut in Kenia. Volledig uit het niets werd zijn opleiding en verzorging opeens betaald door een donor uit Zweden die 15 dollar per maand doneerde aan dit goede doel. Mburu ging naar de Universiteit van Nairobi en studeerde af aan de Harvard Law School. Hij is nu een gerespecteerd advocaat voor de Verenigde Naties die zijn leven heeft gewijd aan het vechten tegen de omstandigheden van veel Afrikanen. Hij besluit het voorbeeld van zijn Zweedse weldoener te volgen en een eigen stichting op te zetten.

 

OVERIGE LINKS

Miniatuurmuseum – een minimuseum in het Haags Gemeentemuseum. Hier worden honderden miniatuurkunstwerken van internationale topkunstenaars tentoongesteld uit de collectie van de particuliere verzamelaars Ria en Lex Daniëls. Om de werken binnen Wonderkamers van het Gemeentemuseum een mooie plek te bieden is speciaal een nieuw gebouw ontworpen.

Klein, het nieuwe groot
Reclamefilmpje van Triodos. Elke handeling, hoe klein ook, zet iets in beweging. Wat je elke dag met je geld doet of juist niet doet, maakt verschil. Al die handelingen samen zorgen voor de verandering naar een andere economie.

www.kiva.org
Vele kleintjes maken grote dromen waar. Renteloze microleningen vanaf € 25,- helpen mensen in ontwikkelingslanden om een bestaan op te bouwen.

xxsmall – website bij de tentoonstelling (2011/2012) over poppenhuizen en meer in miniatuur, Gemeentemuseum Den Haag

Over

Open Deur is een oecumenisch maandblad dat mensen binnen en buiten de kerken inspireert na te denken over leven en geloven.