Maakbaar? / Tips voor boeken, films, activiteiten en links bij Open Deur, januari 2019

BOEKEN

Zweers: MaakbaarMaakbaar
Mariette Zweers
Ambo|Anthos, 2016

Anna is een succesvolle zakenvrouw met een gelukkig gezin. Alles lijkt haar voor de wind te gaan, haar bedrijf is haar alles. Dan ontmoet ze een oude jeugdvriendin en staat haar perfecte wereldje opeens op z’n kop. Vechtend tegen de demonen van vroeger probeert ze haar leven weer op de rails te krijgen. Maar of dat gaat lukken?

 

Voor Joseph en zijn broerVoor Joseph en zijn broer
van overleven naar spelen en andere zaken van ultiem belang
Christa Anbeek
Ten Have, 2018

Beschouwing over levenskunst, plezier en levenslust tegen de achtergrond van de dood. De auteur koppelt indringende persoonlijke ervaringen (suïcides in de familie, maar ook de komst van haar kleinzoon) aan filosofische beschouwingen. Ook geeft ze het woord aan psychiatrische patiënten en studenten die ze begeleidde. ‘Hoe kom ik van treurigheid naar verwondering? Hoe verwelkom ik het nieuwe, vreemde en onverwachte? Hoe kan ik het tij keren naar onbeschaamd plezier scheppen in alles wat er is?’

FILMS

Hans Het leven voor de doodHans: Het Leven voor de Dood

Nederland, 1983
Louis van Gasteren

Documentaire, 155 minuten

In 1963 schoot de jonge componist en dichter Hans van Sweeden zich met een geweer door het hoofd. In deze documentaire reconstrueert de regisseur Van Sweedens leven aan de hand van herinneringen van vrienden en familieleden. Archiefmateriaal en interviews wisselen elkaar af en roepen pijnlijke vragen op over generatieconflicten en de maakbaarheid van het leven. Niet alleen een getuigenis van een bijzonder compromisloos leven, maar ook een groepsportret van een generatie, die nog steeds worstelt met de vroegere idealen en de behaalde realiteit.

 

Ik ben AliceIk Ben Alice

Nederland, 2015
Sander Burger

Documentaire (80 minuten)

Om in de toekomst te kunnen voldoen aan de vraag naar zorg voor eenzame en dementerende ouderen is zorgrobot Alice ontwikkeld. Kan een robot een menselijke band met iemand opbouwen en dus een mens van vlees en bloed vervangen? De drie vrouwen op leeftijd die in Ik ben Alice bezoek van haar krijgen blijken best gesteld te raken op het robotmeisje. ‘Hoofdpersoon’ Alice is de eerste emotioneel intelligente caredroid ter wereld. Midden in de stormachtige discussie over de participatiemaatschappij als antwoord op de vergrijzing én de razendsnelle ontwikkelingen op het gebied van robotica en de actuele zorgen daarover, laat regisseur Sander Burger de nieuwe praktijk van robot-mantelzorg zien. Is maakbaarheid dan toch geen illusie?

 

ACTIVITEITEN

Gered Gereedschap – Kunnen zij het maken? Nou en of! Vrijwilligers knappen uw oude gereedschap op waarmee mensen in ontwikkelingslanden een kans hebben op een zelfstandig bestaan als vakman of -vrouw.

Overzicht van Makerspaces, FabLabs en Hackerspaces

LINKS

Drie filosofen reageren kort op de stelling: Maakbaarheid is een illusie (filosofie.nl)

De balie: Hoe maakbaar is het leven? (September 2018)
Gespreksavond in de balie over de maakbaarheid van het leven. Wat is van waarde, ook als het tegenzit of we ons nietig voelen? Aan het woord komen: Christa Anbeek (theologe), auteur van een boek over omgaan met levensvragen, Bregje Hofstede, auteur van De herontdekking van het lichaam: over de burn-out, Joost Röselaers, predikant van Vrijburg Amsterdam en Kasper van Royen, filosoof en schrijver.

 

Jesse Frederik, column: ‘De maakbare samenleving bestaat!‘  (De Correspondent, 24 oktober 2014)

Over

Open Deur is een oecumenisch maandblad dat mensen binnen en buiten de kerken inspireert na te denken over leven en geloven.