Gratis! / Tips voor boeken, films, muziek en activiteiten. Bij Open Deur, januari 2018

Je krijgt het cadeau. Gratis! Je hoeft er niets voor te doen.
Niet alles wat gratis lijkt, is echt gratis. Ook als er geen geld aan te pas komt, denken we vaak in ‘voor wat hoort wat’. Een balans tussen geven en krijgen is natuurlijk ook belangrijk. Maar misschien is het belangrijkste wel: kunnen we beginnen met ontvangen, aannemen wat je geschonken wordt. Momenten van genade.

BOEKEN

Bregman: Gratis geld voor iedereenGratis geld voor iedereen. En nog vijf grote ideeën die de wereld kunnen veranderen
Rutger Bregman
De Correspondent, 2014

De historicus, schrijver en columnist Rutger Bregman (1988) constateert dat het ons niet ontbreekt aan welvaart maar aan visie. Wij hebben het nog nooit zo goed gehad. Maar we hebben geen idee hoe het nu verder moet. Bregman reikt zes ideeën aan: een vijftien-urige werkweek, het basisinkomen, uitroeien van armoede, een nieuw belastingstelsel, nieuwe maatstaven van vooruitgang en een wereld zonder grenzen. Goed onderbouwd, ter inspiratie.

Delen doe je zoDelen doe je zo : de deeleconomie in de praktijk
Martine Zeijlstra en Robert Visscher
Forte, 2016

Het uitlenen van goederen aan vrienden, familie en buren gaat steeds makkelijker dankzij online platforms die een goed overzicht geven wie wat waar te leen heeft staan. Nu ook kostbare zaken steeds vaker worden uitgeleend tegen betaling, voldoen mondelinge afspraken niet meer en moet er ook aan verzekering gedacht worden.
Het boek geeft een overzicht van de ontwikkeling van de groeiende deeleconomie en beschrijft ook de nadelen. Ze noemen risico’s en suggereren oplossingen.

 

 

FILMS

Los Salvajes
(The Wild Ones, The Savages)
Alejandro Fadel
Argentinië, 2012

Drama; Vijf tieners ontsnappen door middel van geweld uit een hervormde school in een Argentijnse provincie. Ze reizen te voet, over heuvels, honderden kilometers, opzoek naar een nieuwe thuis. Ze dragen wat te eten en een shotgun. Ze gaan op jacht, beroven de huizen die ze passeren, worden stoned, baden in de rivier, vechten met elkaar en bedrijven de liefde. Hun vlucht wordt een evolutionaire reis door de wildernis. Een barre tocht die al snel over moed en genade gaat.

 

MUZIEK

Genade
Frank Boeijen
Album, 2011
CD en fotoboek met foto’s van Károly Effenberger

 

Sister Act – 1 Ik Wil Genade – Nederlandse Cast

Broeder Dieleman – Genade genoeg

Roquelay: Ta bonne grace.
Egidius Kwartet, Maria Luz Alvarez

 

 

LINKS

Margot Berends’ Blog op straat ‘Ik schrijf hier over wat we allemaal op straat vinden: serviesgoed, meubels, geld. Over de leuke ontmoetingen die we in onze straat hebben. En over onze levenshouding: leven met wat zich aandient, met wat op je pad komt. Dat houdt in: openstaan voor wat je tegenkomt, op straat, overal.’

De deeleconmie is booming. Maar wat is het? Journalist Jaap Tielbeke verdiepte zich in de deeleconomie. De ‘deeleconomie’ is aan een opmars bezig. Initiatieven als Airbnb, Snappcar en Thuisafgehaald maken het mogelijk je kamer, je auto of je kookkunsten online te ‘delen’ met anderen. Het woord suggereert een grote mate van altruïsme. Maar is er wel sprake van delen?

Over

Open Deur is een oecumenisch maandblad dat mensen binnen en buiten de kerken inspireert na te denken over leven en geloven.