Taboe / Tips voor boeken, films, muziek en activiteiten bij Open Deur, mei 2019

Taboes zijn overal. Ook als je denkt dat je je van alle taboes hebt bevrijd. Misschien kunnen mensen wel niet goed samenleven zonder taboes. Aan de andere kant kunnen taboes ook beklemmen en schaden – zoals wanneer in een familie niet over pijnlijke gebeurtenissen mag worden gesproken. Dan moet je het taboe doorbreken. Van welke taboes kun en wil je je bevrijden? Welke taboes kunnen maar beter blijven?

BOEKEN

Schirag TaboeTaboe
Ferdinand von Schirach
Vertaald [uit het Duits] door Hans Driessen en Marion Hardoar
Uitgeverij De Arbeiderspers, 2014

Literaire detective. Sebastian is een succesvolle fotograaf. Als kind was hij bijna getuige van de zelfmoord van zijn vader, die een dochter bleek te hebben bij een andere vrouw. Die dood van zijn vader is taboe voor zijn moeder. Op een dag wordt hij gearresteerd omdat hij een vrouw zou hebben vermoord. Er is echter geen lijk.
Vanaf dat moment verspringt het vertelperspectief naar strafadvocaat Konrad Biegler. Hij weet met succes door te dringen tot Sebastian, die Biegel mondjesmaat informatie verstrekt over wat er nu echt is gebeurd.

Kom gerust eens langsKom gerust eens langs.
Het taboe van de eenzaamheid

Willy Bakker-Huizinga
Voorhoeve, 2010

De auteur verloor haar eerste man en ontdekte wat het betekent eenzaam te zijn. In dit boek geeft ze informatie over eenzaamheid in elke levensfase en de gevoelens die daarbij horen. Ze beschrijft herkenbare ervaringen van nensen die te maken hadden met rouw, levensmoe zijn en het besef niemand te hebben. Ze geeft tips voor wie eenzaam is en voor mensen die te maken hebben met hen die eenzaam zijn of rouwen, en bruikbare tips voor gemeenteleden, want het onderwerp moet bespreekbaar worden in de gemeente.

TaboeTaboe.
Het verhaal van verslaafde in herstel Ahmet Türkmen en waarom verslaving taboe is binnen de Turkse gemeenschap

Linda de Waart
Uitgeverij Lucht BV, september 2018

In het eerste deel vertelt de van oorsprong Turkse Ahmet Türkmen zijn verhaal over het verloop van zijn drugsverslaving vanaf zijn zeventiende jaar tot en met de herstelfase die voltooid was op zijn 34ste jaar, na behandeling in een verslavingskliniek. In het tweede deel ligt de nadruk op wat verslaving in de Turkse cultuur betekent. Dit komt aan bod in een zevental interviews met van oorsprong Turkse (ex-)verslaafden en in het hoofdstuk ‘Tips voor hulpverleners om beter met migranten om te gaan’. Tevens wordt beschreven op welke wijze Ahmet zelf in het circuit van voorlichting en counseling zijn rol in de verslavingszorg is gaan vormgeven.

FILMS

Liebe Oma, Guten Tag!
Litouwen / Duitsland, 2017
Documentaire
geregisseerd door Jurate Samulionyte en Vilma Samulionyte

Litouwse documentaire over twee zussen die op zoek gaan naar informatie over het leven en verleden van hun oma in de hoop de taboes rondom haar persoon te doorbreken. Ze ontdekken een verleden met een liefdesverhaal, dat ze op de vlucht was geslagen, dat er veel ongemak was over het Duits zijn in een Sovjetland als Litouwen en een opeenstapeling van zelfmoorden binnen de familie. Tijd om te praten. Tijd om bespreekbaar te maken waar al die jaren over gezwegen is. In deze overweldigende zoektocht leren de zussen niet alleen over hun oma, maar komen ook tot nieuwe inzichten over zichzelf.

 

That’s Not Funny
Verenigde Staten, 2014
Documentaire
geregisseerd door Mike Celestino

De geschiedenis van de komedie, en de unieke mogelijkheid om te helpen verwerken wat het meest controversieel of taboe is in onze samenleving, dient als basis voor “That’s Not Funny’. Een luchtige documentaire waarin wordt opgeroepen tot een nieuw onderzoek van het ware doel van komedie in de moderne tijd. Sinds de dagen van vaudeville heeft komedie zich gericht op het aanzetten tot gesprek en diepere gedachten over sociaal onaanvaardbare onderwerpen. Dus waarom is onze moderne samenleving zo gemakkelijk beledigd door de humor die ze zien op hun televisies, bioscoopschermen of bij theatervoorstellingen? Mike Celestino onderzoekt dit.

 

Ver van familieVer van Familie
Nederland, 2008
Drama
geregisseerd door Marion Bloem

De jonge vrouw Barbie König, laat na de dood van haar stiefmoeder alles in Amerika achter om haar oma in Nederland terug te zien. Maar zit de Indische familie in Nederland te wachten op dit onverwachte familiebezoek uit Amerika? Naast het feit dat oma op sterven ligt, hebben de tantes geen behoefte aan de vergeten tragedies, familiegeheimen en -taboes uit het verleden, die door Barbie’s komst ongetwijfeld opgerakeld zullen worden. Barbie, op haar beurt, loopt te tobben met haar eigen geheim en wordt geconfronteerd met het dramatische verleden van haar echte ouders.

MUZIEK

Sade: The Sweetest Taboo

 

 

Shola Ama FT Glamma Kid: Taboo

 

LINKS

Taboe (2017)
Voor het programma Taboe ging komiek Philippe Geubels elke week op bezoek bij mensen waar je eigenlijk niet mee mag lachen. Panenka maakte het programma voor de Vlaamse zender Eén.
Taboe (fragmenten)

Welke taboes zijn nog niet doorbroken? VrijNederland vroeg het enkele opiniemakers. (VN, 21 december 2017)

 

Over

Open Deur is een oecumenisch maandblad dat mensen binnen en buiten de kerken inspireert na te denken over leven en geloven.