Spelen / Tips voor boeken, films, muziek, activiteiten en links bij Open Deur, juli/augustus 2019

Bij het themanummer ‘Spelen’ van Open Deur

BOEKEN

Het wildste boek voor buitenHet wildste boek voor buiten. Buitendoeboek voor jongens en meiden
Floortje Zwigtman
Uitgeverij Luiting-Sijthoff, 2016

Veel ideeën voor activiteiten in de natuur, aantrekkelijk vormgegeven voor de doelgroep (8 t/m 12 jaar). Informatie, uitgewerkte ideeën, spelregels, een quiz en doe-avonturen. Word een guerillagardener, plant je eigen pizza, speel een zombie-aanval in het park en maak zelf cosmetica. Met een ondersteunende website (inclusief te downloaden materiaal).

Spelletjes uit de hele wereldSpelletjes uit de hele wereld. Traditionele spelletjes uit andere culturen voor kinderen van 6-12 jaar
Nadja Rolli & Martin Völkening
(vert. uit het Duits: Corry van Bree)
Panta Rhei, 2008

Een verzameling van zestig spelletjes voor binnen en buiten, onder andere bewegingsspelen, vangspelen, bordspelen, behendigheidsspelen en kaartspelen. De spelletjes komen uit alle werelddelen en zijn weer onderverdeeld in een aantal landen. Over het algemeen zijn er weinig attributen nodig. Duur, aantal spelers, ruimte en benodigd materiaal worden per spel genoemd.

Honderd nieuwe taalspelenHonderd nieuwe taalspelen. Voor kinderen van 4-14 jaar
Paul Rooyackers
Panta Rhei, 2009

Door middel van onder meer schrijf-, dicht- en woordspelen ontwikkelen kinderen meer taalgevoel en creativiteit. De auteur geeft per spel aan voor welke leeftijden het spel geschikt is, hoe lang het duurt en of er extra materiaal nodig is. Het gros van de taalspelen is origineel, leuk en gemakkelijk uit te voeren met behulp van pen en papier. Een ideaal boekje als hulpmiddel bij taallessen voor Nederlandstalige en anderstalige kinderen.

FILMS

AlphaGo
Greg Kohs
Verenigde Staten, 2017

Documentaire. Het bordspel Go lijkt kinderlijk eenvoudig, maar is juist heel ingewikkeld. Het is van Chinese origine, heeft meer bordconfiguraties dan dat er atomen zijn in het universum en wordt al lang beschouwd als een grote uitdaging voor kunstmatige intelligentie. Op 9 maart 2016 kwamen de werelden van Go en kunstmatige intelligentie in Zuid-Korea in botsing voor een buitengewone best-of-five-game competitie. Honderden miljoenen mensen over de hele wereld keken toe hoe een legendarische Go-meester het voor het eerst in de geschiedenis tegen een onbewezen AI-uitdager opnam.

Under the boardwalkUnder the Boardwalk: The Monopoly Story
Kevin Tostado
Verenigde Staten, 2010

Deze documentaire legt uit hoe het klassieke bordspel Monopoly is uitgegroeid tot een wereldwijd cultureel fenomeen. Ook volgt het een kleurrijke groep spelers die samenkomen om te concurreren voor de begeerde titel van wereldkampioen Monopoly.

 

The games makerThe Games Maker
Juan Pablo Buscarini
Argentinië / Canada / Italië. 2014

Avonturenfilm. De nieuwe liefde van de jonge Ivan Drago voor bordspellen katapulteert hem rechtstreeks in de fantastische en competitieve wereld van het innovatieve spel. Daar komt hij recht tegenover uitvinder Morodian te staan, die beslist heeft om de stad Zyl, gesticht door Drago’s grootvader, volledig te vernietigen. Nu is het aan Drago om zijn familie te redden en te trachten Morodian te verslaan. Pas dan komt hij eindelijk te weten wat het is om een echte ‘Games Maker’ te zijn.

Beyond the Gates
Jackson Stewart
Verenigde Staten, 2016

Komedie / Horror. Twee vervreemde broers worden herenigd bij de videotheek van hun vermiste vader. Ze willen het pand en de inventaris verkopen. Terwijl ze door de spullen in de winkel graven vinden ze een videorecorder bordspel genaamd ‘Beyond the Gates’. Het spel blijkt een verband te hebben met de verdwijning van hun vader en dodelijke gevolgen voor iedereen die het spel speelt.

MUZIEK

Poppen en soldaatjes: Klassiek uit de speelkamer (verzamel-cd)
Klara, 2009

Children’s corner – Serenade for the doll (Spotify)
Claude Debussy & Simon Trpceski

LINKS

Janneke Gieles: We moeten meer spelen – Artikel in Psychologie Magazine, 2005
Spelen is stressverlagend, het is een uitlaatklep voor negatieve emoties en je wordt er creatiever van. Toch doen volwassenen het eigenlijk alleen als er iets te winnen valt. Zonde.

Dagmar van der Neut: Lekker spelen – Artikel in Psychologie Magazine, 2010
Helemaal opgaan in wat je aan het doen bent. Vol overgave en enthousiasme; geconcentreerd en ontspannen tegelijk. Van spelen word je vrolijk en flexibel – het is zelfs smeerolie voor je brein.

Ellen Reijmers en Lieve Cottyn: Spel en speltherapie (pdf)
Spel als een middel om met kinderen te communiceren. Hoe je reageert op het spel van het kind, maakt veel uit voor (de therapie van) het kind. Bewerking van het artikel ‘Speelse werkelijkheden’ uit het Systeemtheoretisch Bulletin, 19(4), 278-304 (Reymers & Cottyn, 2001).

Mens, durf te spelen
Artikel bij documentaire ‘De Kennis van Nu’ over spelen.
Wat wil je liever: iets lekkers of even met me spelen? In De Kennis van Nu stelt astronaut en presentator
André Kuipers die vraag aan willekeurige voorbijgangers. De meeste mensen kiezen voor spelen en
beginnen vrolijk een kussengevecht met de presentator van het programma. Want spelen is lekker, daarin onderscheiden mensen zich niet van dieren. Zoals bijvoorbeeld chimpansees, die in experimenten dezelfde keuze voorgelegd kregen. De apen verkozen zeven op de tien keer spel boven eten en zelfs als ze honger hadden, kozen ze nog vier op de tien keer voor spel.

Creativiteit en spelplezier – artikel op website van Willem de Vink over creativiteit en spel in christelijk perspectief.

Speltheorie – Wikipedia over speltheorie, een tak van de wiskunde waarin het nemen van beslissingen centraal staat. Ontstaan uit de analyse van beslissingen tijdens het spelen van bordspellen, maar de theorie wordt inmiddels toegepast in de economie, socioogie en biologie.

 

Deze tips horen bij het themanummer ‘Spelen’ van Open Deur

Over

Open Deur is een oecumenisch maandblad dat mensen binnen en buiten de kerken inspireert na te denken over leven en geloven.