Social media / Tips voor boeken, films, muziek en meer bij Open Deur, april 2018

BOEKEN

De cirkel

Dave Eggers: De cirkelDave Eggers
vertaald uit het Amerikaans door Gerda Baardman, Lidwien Biekmann, Brenda Mudde en Elles Tukker
Amsterdam: Lebowski Publishers, 2013

De jonge Mae treedt in dienst bij De Cirkel, een revolutionair softwarebedrijf. Al snel merkt ze dat de organisatie een warme leefgemeenschap is. Deelnemen aan groepsactiviteiten en het loslaten van de scheiding tussen privéleven en werk worden aangemoedigd. Mae heeft niet door wat de lezer wel begrijpt: de enorme sociale druk, het gebrek aan privacy en het blinde positivisme verhullen een organisatie die met haar geavanceerde media-technologie de maatschappij wil gaan beheersen – misschien met de beste bedoelingen, maar toch…
Visionaire roman met een indringende boodschap.

Weer opstaan op een christelijk tijdstip

Joshua Ferris: Weer opstaan op een christelijk tijdstipJoshua Ferris
Amsterdam: De Arbeiderspers, 2015

Psychologische roman, Fictie
Het leven van een tandarts in New York neemt een drastische wending als iemand in zijn naam via alle sociale media religieuze ideeën begint te verspreiden. Een mix van detective, komische satire en filosofische roman met erg veel uitweidingen over religies, die de lezer wel uitdaagt om na te denken over social media, geloven en de zin van het bestaan.

Zero

Marc Elsberg: ZeroMarc Elsberg
Amsterdam: Van Holkema & Warendorf, 2014
Vertaling uit het Duits: Anne Marie Koper

Een hoofdredactrice van een Londens onlineblad raakt betrokken bij de wereldwijde jacht op een beruchte internetactivist. Net als haar tienerdochter raakt zij verstrikt in de netten van Freemee. Dat is een ogenschijnlijk altruïstisch internet portal, dat in werkelijkheid vergaand manipuleert. Een spannende thriller als maatschappijkritisch verhaal.

Gena & Finn

Helgeson: Gina & FinnKat Helgeson, Hannah Moskowitz
Leuven: Davidsfonds Infodok, 2018

Jeugdboek, vanaf 15 jaar
Gena (18) en Finn (22) zijn fan van de televisieserie Up Below. Ze lezen elkaars blogs en gaan e-mailen. Er ontstaat een online vriendschap die steeds dieper wordt. Als het noodlot Gena’s leven overhoop gooit, is Finn de enige die haar kan helpen.

Zwemmen in de oceaan; berichten uit een postdigitale wereld

Miriam Rasch: Zwemmen in de oceaanMiriam Rasch
Amsterdam: De Bezige Bij, 2017

Geruisloos zijn we in minder dan tien jaar in een wereld beland waarin ‘alles online is en online alles’. We leven in de technologie. Deze bundel bevat twaalf essays waarin aan de hand van literatuur en filosofie wordt gereflecteerd op de digitalisering van het leven. De auteur werkt bij het Instituut voor Netwerkcultuur van de Hogeschool van Amsterdam. Ze schrijft onder meer over de volledige transparantie in Dave Eggers dystopische roman ‘The Circle’ (2013), over de datahonger van het bedrijfsleven, wifi als eerste levensbehoefte en de onbeheersbare krachten achter het internet, Google en Facebook. Haar beschouwingen geven te denken zonder dat er duidelijke conclusies worden getrokken. Behalve misschien deze: net als zwemmers in de oceaan moet je in de postdigitale wereld de kracht hebben om het hoofd boven water te houden en tegelijk in staat zijn je op tijd ontspannen door de stroom te laten meevoeren.

FILMS

Channeling (2013)

(De@th on Live)
Drew Thomas
Verenigde Staten, 2013

Actie / Sciencefiction Een militair komt naar huis om de begrafenis van zijn broer bij te wonen. Al gauw ontdekt hij dat er rond het sterfgeval geheimzinnige zaken spelen. Het heeft allemaal te maken met EyeCast: een nieuw type social media waarbij de gebruiker een contactlens met een cameraatje draagt en alles wat hij doet live wordt uitgezonden. Hoe meer ‘volgers’ een EyeCaster naar zijn kanaal weet te lokken, hoe meer sponsors hij kan krijgen.

Watashitachi no Haa Haa

Film Watashitachi no Haa Haa(Our Huff and Puff Journey)
Daigo Matsui
Japan, 2016

Komedie / Roadmovie
Vier Japanse studentes besluiten om vanuit Fukuoka op een roadtrip naar Tokio te gaan om hun favoriete band CreepHyp te kunnen zien. Ze leggen de ruim 1000 km lange trip per fiets af en filmen hun avontuur met een eigen handheld-camera, hopende ‘trending’ te worden op de social media. De reis blijkt zwaarder dan gedacht en dwingt de meiden er toe sneller volwassen te worden.

Possessed

Metahaven en Rob Schröder
Nederland, 2018

Documentaire die vanaf 10 mei 2018 in de bioscoop te zien is.
We stemmen middels social media ons leven af op andermans blik en zijn eraan gewend geraakt om gezien te worden. Maar het feest is voor veel jongeren voorbij, zo stelt Possessed. Het neoliberalisme praat iedereen moordende competitie aan, terwijl de planeet ten onder gaat. En na de ontmaskering van Facebook willen steeds meer mensen hun Facebookaccount verwijderen, maar dat betekent vaak een acute sociale dood. Metahaven en Rob Schröder maakten van deze kwesties een beeldencollage, van make-up-tutorials en gezichtsherkenning door de FBI, tot selfies van mannen die met gevaar voor eigen leven in een kraan klimmen.

MUZIEK

Radionics Radio: Social Media “More Friends”
Op Spotify

Mario Piu: Communication (Somebody answer the phone)

 

 

Over

Open Deur is een oecumenisch maandblad dat mensen binnen en buiten de kerken inspireert na te denken over leven en geloven.