Profeten / Tips voor boeken, films en meer. Bij Open Deur, september 2017

BOEKEN

Karen Armstrong: De profeetDe Profeet. Over het leven van Mohammed
Karen Armstrong
De Bezige Bij, 2011

Na haar eerste boek over Mohammed, vijftien jaar geleden, schreef Karen Armstrong, mede ingegeven door de 11e september, een geheel nieuwe studie over deze profeet. Door Mohammeds optreden in verband te brengen met zijn tijd en plaats in het Arabische schiereiland van de zevende eeuw wordt een beeld geschetst dat een tegenwicht vormt tegen de vooroordelen die in het Westen het zicht op de werkelijke Mohammed benemen. Mohammed was geen pacifist, maar na het terugkeren van de kleinere djihad (oorlog) bewandelde hij de weg van de grotere djihad: de oneindig belangrijker en moeilijker strijd om eigen samenleving en het eigen hart te veranderen.

De profeetGibran: De profeet
Kahlil Gibran
vert. [uit het Engels] door Carolus Verhulst
Editie: 45e dr.
Synthese, 2003
Vert van: The prophet. – New York : Knopf, 1923.

Klassiek geworden wijsheid van de Libanese mysticus (1883-1931).

 

 

 

Herschel: De profetenDe profeten
Abraham Joshua Heschel
Vert. Hans van der Heiden
Skandalon, 2013

The Prophets van Abraham Heschel werd bij verschijning in 1962 meteen herkend als een meesterwerk. Het is een briljant onderzoek naar de oudtestamentische profeet als uniek mens, en in die gedaante als boodschapper van God. Het boek toont de hartstochtelijke betrokkenheid van de Eeuwige bij de geschiedenis van de mensheid. De profeten kijken naar de samenleving vanuit de optiek van God, die schreeuwt over onrecht en ijvert voor gerechtigheid.

 

Samurai-serie

Het hart van de profeet
De zeven bronnen van Akanobu
De dertiende profeet
Het ritueel van Morinaga

Jean-François Di Giorgio (scenario); Frédéric Genêt (tekeningen); Delphine Rieu (inkleuring).
Vert. uit het Frans: Sophro
Daedalus, 2007-2010

Ballonstrips rond ‘de dertiende profeet’.
Een van oorsprong Frans verhaal over Takeo, een jonge samoerai. Samen met zijn ‘knecht’ Shiro, een wat klungelig soort Sancho Panza, trekt hij de wereld in. Daar ontmoet hij onder anderen de jonge vrouw Kinu en een meisje, Natsumi, dat onbevangen een eeuwenoude puzzel, Het Hart van de Profeet, oplost. Onsympathieke lieden willen haar ontvoeren om haar voor een niet nader aangeduide rite te gebruiken. Een en ander geeft aanleiding tot veel gevechtshandelingen en trektochten door een afwisselend landschap.
Meer nog dan het verhaal maken de tekeningen het album tot een genot om te bekijken.
Achterin het vierde deel vertelt de tekenaar in een schetsboek over zijn wijze van tekenen en hoe de actiescènes tot stand kwamen.

 

FILMS

Baba VangaBaba Vanga
Aleksandra Niemczyk
Polen / Bosnië-Herzegovina, 2016
Drama

Film over het leven van de profeet Baba Vanga, die leefde in de Balkan. Via visioenen voorspelde zij het einde van de mensheid en de wereld in het jaar 5079. Baba Vanga werd voorgesteld als een oudere vrouw en vertelde hoe zij ooit haar zicht verloor, maar opnieuw ‘begon te zien’. Na een ongeluk kwamen de geesten van overleden mensen naar haar toe om te onthullen wat er zou gebeuren in de wereld. Sommige van haar vele voorspellingen zijn uitgekomen, sommige niet.

 

Si le soleil ne revenait pasSi le Soleil Ne Revenait Pas

Claude Goretta
Frankrijk / Zwitserland, 1987
Komedie / Drama

In een klein bergdorpje waar de zon nooit schijnt in de winter voorspelt een grijsaard (een tovenaar en profeet) dat de zon niet meer terug zal komen en dat het dorpje veroordeeld is tot eeuwige duisternis. Het dorp is verdeeld in twee kampen: sommige geloven hem, anderen niet. De film beschrijft de reacties en het gedrag van iedereen.

 

MUZIEK

Paul Marselje: De oude profeet
Spoor 3-A (1973)

Nikolaj Rimski-Korsakov: De profeet (Opus 49 nr 2)
Boris Christoff & Orchestre de la Societe des Concerts du Conservatoire
Andre Cluytens, conductor

Kassia: De stem van de profeet (ca 810)
Uitvoering: Vocame,
Byzantine hymns from the first female composer of the Occident (2009)
Hildegard von Bingen (12e eeuw) wordt meestal gezien als de vroegste vrouwelijke componist, maar Kassia (geboren rond het jaar 810) is haar voorloper. Zij kreeg uitgebreide scholing en werd ter beschikking gesteld als mogelijke bruid voor keizer Theophilos. Tijdens de ‘bezichtiging’ sprak Theophilos

Lazar Weiner: De woorden van de profeet
Harold Orbach, Barry Snyder
The art of Yiddish song, 2006

Bob Dylan: Sad-Eyed Lady of The Lowlands
Blonde on Blonde (1966)

 

LINKS

Profeten van de Islam (Wikipedia)

Lijst van profeten in de Bijbel

Profetessen in de Bijbel
Mirjam
Hulda
Deborah
Hanna
Noadja
Jesaja’s vrouw
De vier dochters van Philippus

Over

Open Deur is een oecumenisch maandblad dat mensen binnen en buiten de kerken inspireert na te denken over leven en geloven.