Op een eiland / Tips voor boeken, films en meer. Bij Open Deur, juli/augustus 2016

Wij zijn allen eilanden die elkaar leugens toeroepen over zeeën van misverstand heen
Rudyard Kipling

BOEKEN

Hislop: Het eilandVictoria Hislop: Het eiland.
(Boekerij, 2010)

Alexis Fielding staat op het punt een belangrijke beslissing in haar leven te nemen en wil daarom meer weten over het verleden van haar moeder, die opgroeide in een klein dorpje op Kreta, voordat ze naar Londen verhuisde. Alexis reist af naar Kreta en ontdekt daar de dramatische geschiedenis van haar familie.

Vanaf grootmoeder Eleni speelt de historie zich deels af op het leprozeneiland Spinalonga, voor de oostkust van Kreta (‘Plek van de Levende Doden’).
Achter in het boek is een toelichting op lepra opgenomen.

 

Vaar naar de vuurtorenKlaas de Groot (red): Vaar naar de vuurtoren.
[Eiland, Isla, Island, Eilân]
Gedichten over 12 eilanden van het Koninkrijk der Nederlanden.
Bloemlezing over het eilandgevoel, met gedichten en volksliederen over alle 12 eilanden van het Koninkrijk der Nederlanden, in het Caribisch gebied en Nederland zelf.
Geholpen door kenners ter plaatse verzamelde Klaas de Groot, die ook het nawoord met verantwoording schreef, een groot aantal teksten: Ameland (8 stuks), Aruba (12), Bonaire (7), Curaçao (14), Rottum (6), Saba (7), Schiermonnikoog (8), Sint-Eustatius (4), Sint-Maarten (4), Terschelling (11), Texel (11), Vlieland (9).
Het slotdeel biedt een algemeen perspectief. Met werk van o.a. Slauerhoff en Bernlef, maar ook onbekendere dichters. De teksten werden in de originele taal afgedrukt, die in het Fries en Papiaments tevens in vertaling, de Engelse niet.

 

Beintema: eilandenA.J. Beintema: Eilanden. Van Andøya tot Vuurland.
(Atlas Contact, 2013)

‘Insulafilie’ (Latijn voor eilandliefde) is een soort verslaving waaraan de auteur lijdt. Vanuit biologische achtergrond is hij op allerlei manieren bij natuurprojecten en onderzoek betrokken geweest. In 93 verhalen vertelt hij over verschillende eilanden van over de hele wereld.
Het is geen dorre opsomming van waargenomen soorten (vooral vogels), maar een combinatie van reisbeschrijving, historie, biologie, geografie, vegetatie, archeologie, natuurbescherming, kolonisatie, veel ornithologie. Voor biologen en nieuwsgierige lezers.

Atlas van afgelegen eilandenJudith Schalansky: De atlas van afgelegen eilanden. Eilanden waar ik nooit geweest ben en ook nooit zal komen.
(Signatuur, 2014)

Atlas van vijftig afgelegen eilanden. Van elk eiland staat op de rechterpagina een kaart op de schaal 1:100.000. De linkerpagina vermeldt de geografische positie, de afstand tot de naastbije eilanden of het vasteland, de oppervlakte en het aantal eventuele bewoners, de naam (soms in verschillende talen), een tijdlijn en een verhaal. De meeste eilanden zijn vrijwel onbereikbaar, onbewoond en ontoegankelijk, of kenmerken zich door een bar klimaat.
Een boek voor de leunstoelreiziger. De Duitse auteur is publiciste en grafisch ontwerpster; de Duitse editie van dit boek werd verkozen als het mooiste van 2009.

 

FILMS EN SERIES

EilandgastenEilandgasten
(Karim Traïdia, 2005)
met Tygo Gernandt, Eva Duijvestein en Rijk Smit

Eilandgasten vertelt het verhaal over een oudere vrouw die een vakantiehuisje op Vlieland bezit. De huurders hebben elk hun eigen verhaal, die verbonden worden door bespiegelingen van de oude vrouw en de locatie waar het zich allemaal afspeelt. Voor alle personages geldt bovendien dat ze op het moment van hun aanwezigheid kampen met een crisis en dat de wind, zee en kust een positieve invloed op hun leven hebben.

 

Het verborgen eilandHet Verborgen Eiland
(KRO/NCRV, 2014)

Een gezin komt vast te zitten op een onbekend eiland. Het eiland blijkt een groot geheim te kennen dat schadelijk is voor de natuur en de hele Waddenzee.

 

Nims islandNim’s Island
(Jennifer Flackett, Mark Levin, 2008)
Familiefilm uit de VS, met Jodie Foster, Abigail Breslin en Gerard Butler

Alles kan gebeuren op Nim’s Island, een magische plek die beheerst wordt door de gedachten van een meisje, Nim. Een wereld die gespiegeld is aan haar favoriete boekpersonage, Alex Rover, ’s werelds grootste avonturier. Maar de schrijfster van de boeken, Alexandra, leeft gewoon een eenzaam bestaan in de grote stad. Wanneer Nim’s vader vermist wordt, brengt een serie gebeurtenissen Nim bij Alexandra en moeten ze moed ontlenen aan Alex Rover om Nim’s eiland te doorkruisen.

 

MUZIEK

Simon & Garfunkel: I am a rock

Sting: Island of souls

JJ Grey & Mofro: The Island

K.C. & The Sunshine Band: Come To My Island
https://www.youtube.com/watch?v=trfFxtJq2XU

 

LINKS EN ACTIVITEITEN

Festival Op ’t Eiland, op het nieuwe stadseiland van Nijmegen. 16-22 juli 2016.

Bij onbewoonde eilanden denk je doorgaans aan tropisch klimaat en witte stranden. Maar Nederland kent ook onbewoonde eilanden. HotSpotHolland zet ze op een rij.

Waar komt het ei van eiland vandaan? Niet van de kip. Etymologiebank geeft een helder antwoord in veelvoud.

Een startpagina vol eilanden en eilandgroepen. Doorklikken maar tot je door de eilanden de zee niet meer ziet.

In 1964 werd een kunstmatig eiland in de Noordzee gebouwd, waarvandaan TV Noordzee uitzendingen verzorgde. Een nieuwe wet maakte er al een paar maanden later alweer een eind aan. Nu staat het REM-eiland in de Amsterdamse Houthavens en is er een restaurant in gevestigd.

Het eiland Koh Tachai was te weinig onbewoond en werd daarom onlangs gesloten.

Eilandgevecht – spelletje op spele.nl

Over

Open Deur is een oecumenisch maandblad dat mensen binnen en buiten de kerken inspireert na te denken over leven en geloven.