Maskers / Tips voor boeken, films, muziek en activiteiten. Bij Open Deur, oktober 2017

Zet je masker af! Laat zien wie je bent! Dat lijkt een ideaal tegenwoordig. Echt moet je zijn. En open. Maar kan dat wel? Laten zien wie je ‘echt’ bent? Zijn maskers niet gewoon nodig? Leuk om mee te spelen? Zinnig om juist bewust iets van jezelf te laten zien?

BOEKEN OVER MASKERS

Boek: Persona. Maskers uit AfrikaPersona. Maskers uit Afrika: verborgen en ontsluierde identiteiten

A-M. Bouttiaux R.P. Turine
Exhibitions International, 2009

In het voorjaar van 2009 opende in het Koninklijk Museum voor Midden-Afrika een grote tentoonstelling die de uitzonderlijke verzameling rituele maskers van het museum op een originele manier aan het publiek toonde. Maskers uit de eigen collectie en die van andere Europese musea en privé-verzamelingen, werden vertoond in confrontatie met hedendaagse kunstwerken en installaties van Afrikaanse kunstenaars. Zowel bij de traditionele maskers als bij de hedendaagse kunstwerken werd gespeeld met de idee van ‘identiteit’.

Boek: Maskers makenMaskers maken

Ray Gibson
Serie: Zelf doen.
Usborne, 1996

Instructies, patronen en voorbeelden om zelf maskers te maken van klei, karton, aluminiumfolie, crêpepapier enz. Met duidelijke uitleg en tips. Voor in het boek staat een duidelijke uitleg van de benodigdheden en de werkwijze voor het overtrekken van patronen. Per pagina wordt een masker verder uitgewerkt. Bovenaan de pagina staat een duidelijke, stapsgewijze werkbeschrijving met goede werktekeningen in kleur. Naast een grote kleurenfoto van het eindresultaat wordt een aantal extra tips gegeven. Voor kinderen vanaf ca. 10 jaar, hun ouders of leerkrachten.

 

 

Sabaa TahirDe heerschappij van de maskers

Saaba Tahir
Luitingh-Sijthoff,  2015

Laia’s familie behoort tot de Geleerden, een bevolkingsgroep die wordt onderdrukt door het Imperium. Als slavin bespioneert ze Blackcliff, de commandant van de militaire academie. In ruil hiervoor zou ze hulp krijgen bij het bevrijden van haar broer. De zoon van de commandant, Elias, is Masker (elitesoldaat). Hij wil aan het wrede regime ontsnappen. Laia noch Elias weten wie te vertrouwen is. Afwisselend zijn Laia en Elias als ik-figuren aan het woord. Het dubbele perspectief laat goed de vage grens tussen dader en slachtoffer zien. Tahir heeft een overtuigende wereld geschapen waarin ze de thema’s onderdrukking, het opkomen voor familie en de rol van liefde en vriendschap in een onbetrouwbare samenleving kan uitdiepen. Ze schuwt de beschrijving van geweld niet. De wat clichématig beschreven romantiek (twee driehoeksverhoudingen) is slim door het verhaal geweven. Het slot maakt ruim baan voor het geplande vervolg. Vanaf ca. 15 jaar.

FILMS OVER MASKERS

Film: Brian LianBian Lian

(The King of Masks, Koning der Maskers)
China / Hongkong, Tian-Ming Wu, 1996

Wang reist over straat met zijn aapje en is opvoerder van de edele maskertechniek. Hij is hier dertig jaar geleden mee begonnen, toen zijn vrouw hem verliet. Nu is hij oud en wil de kunst traditioneel overbrengen aan een mannelijke leerling. Wanhopig koopt hij een kind dat zich opvallend aanbiedt. Dan komt hij voor allerlei verrassingen te staan waarbij “De Levende Bodhisatva” een belangrijke rol speelt.
Het masker thema komt in allerlei subtiele nuances onnadrukkelijk steeds terug. De boedhistische atmosfeer met zijn mythologieën is perfect in het verhaal verweven. Het respect die de “Bodhisatva” voor de oude meester toont legt een subtiele verband tussen het theatrale en het religieuze.

Lucha Mexico

Alex Hammond en Ian Markiewicz
Mexico / Verenigde Staten, 2016
Documentaire / Actie

In deze documentaire staat het kleurrijke spektakel centraal van Lucha Libre. Dit is een Mexicaanse vorm van professioneel worstelen door gemaskerde superhelden en boeven. Deze gemaskerde worstelaars zetten nacht na nacht hun leven op het spel om hun talrijke fans te vermaken.

 

The Lone Ranger

Gore Verbinski
Verenigde Staten, 2013
Avontuur / Western

John Reid (Armie Hammer) is een man van de wet die zich heeft omgevormd tot The Lone Ranger, de gemaskerde legende van rechtvaardigheid. Samen met zijn Indiaanse compagnon Tonto (Johnny Depp) bestrijdt hij hebzucht en corruptie. Beide onwaarschijnlijke helden zullen ook met elkaar moeten leren samenwerken.

 

MUZIEK

Stef Bos: Maskerman

Marco Borsato: Maskers af

https://www.youtube.com/watch?v=TBxLvfGCZTw

 

Fresku, Neenah: Maskerade

 

Glazoenov: MasqueradeMasquerade (Maskarad)
orchestral works ; vol.18
Aleksandr Glazoenov
2006/2009

 

 

 

 

Sergej Prokofjev: Romeo en Julia Op. 75 nr 1-10; Maskers

ACTIVITEITEN

Maskers maken
Haloweenmaskers om te printen, schilderen en bewerken
Dierenmaskers om te printen, schilderen en bewerken
Masker van papier-maché
Masker van gips of gipsverband
Knutselen met kleuters: masker op basis van een papieren zak

Maskerspeler en maskermaker Frans Krom

 

Over

Open Deur is een oecumenisch maandblad dat mensen binnen en buiten de kerken inspireert na te denken over leven en geloven.