Laat je stem horen! / Tips voor boeken, films en meer. Bij Open Deur, mei 2016

BOEKEN

Debby Mureau: Je stem als krachtbronDebby Mureau: Je stem als krachtbron.
(Van Duuren Media, 2016)

Onze stem wordt binnen één seconde beoordeeld, bijvoorbeeld op betrouwbaarheid en sympathie. Je stem is daarmee een belangrijk instrument om te overtuigen en beïnvloeden.
De auteur, stem- en presentatiecoach, vertelt hoe je jouw stem zo professioneel, aantrekkelijk én gezond mogelijk kunt gebruiken. Door je stem te trainen, kun je je overtuigingskracht vergroten en het contact met anderen op een positieve manier beïnvloeden.

Iris Sommer: Stemmen horenIris Sommer: Stemmen horen.
(Balans, 2011)

Ongeveer vijf procent van alle Nederlanders hoort op enig moment in zijn leven stemmen die er in werkelijkheid niet zijn. Veel mensen houden dat het liefst geheim, want stemmenhoorders worden vaak gezien als gevaarlijke gekken. Voor patiënten met een psychose kunnen stemmen echt afschuwelijk zijn: ze zeggen dat je slecht bent en dood moet. Toch zijn er ook mensen die juist blij zijn met de stemmen die ze horen. Ze krijgen advies en goede raad, en beschouwen hun stemmen als een gave waarmee ze ook anderen kunnen helpen.
Waarom hoort de één wel stemmen en de ander niet? Hoe is het om dit mee te maken? Wat zijn de verschillen en de overeenkomsten tussen Jeanne d’Arc, helderzienden, paranormaal genezers en patiënten met psychoses? Wat gebeurt er in de hersenen van iemand die stemmen hoort?
Naast de verschillende, door moderne technieken vaak spectaculaire verklaringen en onderzoeksresultaten, komen in dit boek ook alle verschillende behandelingen aan bod, van een betere omgang met de stemmen tot medicijnen en psychotherapie.

Abdelkader Benali: De stem van mijn moederAbdelkader Benali: De stem van mijn moeder.
(Singel Uitgeverijen, 2009)

Een succesvolle fotograaf is druk met zijn werk en moderne leven. Hij heeft nauwelijks aandacht voor zijn Marokkaanse ouders die 25 jaar geleden naar Nederland emigreerden. Ook de tweeling die hij bij zijn minnares Eva heeft verwekt, wil hij niet zien. Dan krijgt hij een telefoontje van zijn vader dat zijn moeder ernstig ziek is en dat hij naar huis moet komen. De ziekte heeft te maken met de dood van zijn tweelingbroer die twintig jaar geleden het gezin ontwrichtte. Zijn moeder zwijgt sindsdien, maar door zijn komst gaat ze praten en geneest zelfs. In haar plaats wordt zijn vader ziek en sterft, en dan staat ineens de tweeling van Eva op de stoep. De fotograaf verzoent zich met zijn afkomst en zijn toekomst en de twee culturen waarin hij leeft.

Loucas van den Berg: De helende stemLoucas van den Berg: De helende stem.
(Ank Hermes Uitgevers, 2001)

De stem is een zeer krachtig instrument dat in staat is om de mens naar de diepte van zijn ziel te leiden. Met zijn therapeutische en muzikale achtergrond maakt Van den Berg de helende stem toegankelijk met oefeningen die een duidelijke opbouw kennen. Het boek bevat korte paragrafen met allerlei denkbeelden en anekdoten over het genezende potentieel van de stem. Mantra’s, gebeden en chakraklanken passeren allemaal de revue. Door de oefeningen in het boek is het mogelijk met klank emotionele en fysieke blokkades op te ruimen. Door de klank van de stem kan de ziel in trilling komen en daaruit komt een genezende stroom van geestelijke kracht vrij. Een werkboek voor wie in de spirituele potentie van klank is geïnteresseerd.

FILMS

As jy sing

As Jy Sing
(Andre Oldendaal, 2013)

Zuid-Afrikaanse speelfilm.
Meneer Conradie is een ouderwetse muziekdocent. Hij leeft voor zijn zanggroep, de ”bekfluitjies”. Op de school telt vooral sport. De leden van de groep zijn de verstotelingen van hun school. Door allerlei omstandigheden, moet de groep vechten voor het behoud van hun muziek.
Muziek is het enige waar ze in geloven. Want als ze zingen is het leven zo veel mooier.

Madeleine

Madeleine – Portret van een stempedagoge
(Ruth Meyer, 1995)

Documentaire over het leven en werk van Madeleine Lehning (1911-1997). Op haar zeventiende vertrok ze naar Genève. Hier ontmoette ze Arthur Lehning, anarchist, filosoof en schrijver. Met hem trouwde ze, reisde ze, schreef ze en streed ze voor het vrijheidsideaal. Een avontuurlijk leven in de schaduw van haar man. Totdat Madeleine begin jaren vijftig haar eigen leven besloot te leiden. Ze ging logopedie studeren. Met de ideeën uit haar anarchistische verleden ontwikkelde ze een ongewone theorie over de bevrijding van de stem. Zo ontstond een eigenzinnige benadering van klank, ruimte, beweging en stem. Haar ruimtelijke visie op de stem bracht ze over op vele mensen uit de Nederlandse en Vlaamse theaterwereld.

A Pessoa É para o Que Nasce

A Pessoa É Para o Que Nasce
(Roberto Berliner, Leonardo Domingues, 2003)

Braziliaanse documentaire. Drie blinde zussen uit het Braziliaanse Campina Grande verdienen al jaren hun geld door op straat te zingen. Ze hebben prachtige, ontwapenende stemmen. Met hulp van anderen kunnen ze zich redden, hoewel uit hun verhalen blijkt, dat ze vaak slecht werden behandeld. Dat begon al met hun moeder, die het geld dat zij verdienden aan haar vriendjes gaf. De aandacht van regisseur Roberto Berliner, die hen gedurende enige jaren volgt, vinden ze heerlijk. Naar aanleiding van de film komen radio en televisie op bezoek en mogen ze optreden voor een paar duizend mensen. Maar langzaam ebt de belangstelling van de buitenwereld weg. De zussen zijn weer gedwongen om te bedelen: ze zijn terug bij af.

MUZIEK

Pink Floyd: The great gig in the sky:

https://www.youtube.com/watch?v=-pucXbToAao&list=RD-pucXbToAao#t=125

Singing in the rain (Gene Kelly):

 

 

GEDICHTEN

De stem van een cello

Waaraan het geluid van een cello doet denken

de cellist Widlund vertelde me dat
er in dit instrument iets huist – een stem
een al heel oude stem waarnaar je zoekt
als je speelt en die je herkent
als je haar vindt

misschien is het dat waarom ik moet denken
aan de oudste geluiden die ik ken, zoals
neuriën, zingen, kreunen, huilen
en ook aan de kleuren van een woud in de herfst
alsof je het heimwee hoort van de cello
naar zijn plek van herkomst

Rutger Kopland

Uit: ‘Wat water achterliet’, 2004.


Stemmen

Stemmen in mijn hoofd –
ze doen maar één ding:
mij tegenspreken.
‘We spreken jou helemaal niet tegen!’

Ik wandel.
‘Je wandelt helemaal niet! Je staat zoals gewoonlijk stil.’
Ik denk aan iemand.
‘Je denkt helemaal niet aan iemand! Je denkt nooit aan iemand.’
Ik sta stil.
‘Nu wandel je. Nu heb je blijkbaar opeens haast!’
En heel even houden ze hun mond.
‘We houden helemaal niet onze mond,
we houden nooit onze mond,
nooit!’
Ze houden nooit hun mond.

Toon Tellegen

uit: ‘Er ligt een appel op een schaal’, 2008.

LINKS

De tien fijnste en de tien irritantste stemmen van BN’ers. TomTom deed onderzoek onder de gebruikers van hun navigatiesysteem welke stemmen van BN’ers men het meest aangenaam vond en welke het meest irritant.Van beide categorieën is een Top10 samengesteld.

Leren zingen in elf stappen
Bijna alle zangleraren zijn het erover eens dat iedereen kan leren zingen! Veel mensen zingen graag onder de douche of in de auto. SoChicken heeft elf tips om beter te leren zingen. Doe je ’t niet voor jezelf, dan toch om de oren van huisgenoten en buren te sparen.

 

ACTIVITEITEN

Zingen voor je leven: koren in heel Nederland voor mensen die met kanker te maken hebben (gehad).

Kirtan-Mantra zingen (diverse locaties)

Interview met Joke Baardman over stembevrijding en mantra’s

 

 

TIPS

Tips om je stem te sparen

  • ’s Morgens na het opstaan en ’s avonds voor het slapen gaan een glas lauwwarm water drinken, ’s morgens na het drinken een half uur niet praten. Dat geeft je lichaam de tijd om het vocht op te
    nemen en naar je slijmvliezen te transporteren. stembanden zijn omgeven door slijmvlies – daarvoor is vocht belangrijk. Sowieso is genoeg drinken van belang.
  • Drink liever geen koffie met cafeïne en verminder je alcoholgebruik. Cafeïne en alcohol onttrekken vocht aan je lichaam, dus ook aan je stembanden.
  • Kuchen en keel schrapen is een aanslag op je stembanden. Probeer dat dus te vermijden.
  • Ga niet fluisteren om je stem te sparen. Fluisteren is een grotere aanslag op je stem dan gewoon praten.

Inayat Khan: behoud de natuurlijke stem
“Hoe ver men de stem ook ontwikkelt, hoe groot het volume ook moge zijn, en hoe ver de stem door oefening ook moge reiken, men moet de verantwoordelijkheid blijven voelen voor het ongeschonden behoud van de natuurlijke stem bij elk ontwikkelingsstadium… Want ieder moet weten dat geen stem hetzelfde is als de zijne; en als de typische eigenschappen die tot de stem van ieders ziel behoren verloren gaan, dan blijft er niets van over.”

Over

Open Deur is een oecumenisch maandblad dat mensen binnen en buiten de kerken inspireert na te denken over leven en geloven.