Kadootje! / Tips bij Open Deur december 2015

BOEKEN

Stefan Klein: De zin van het gevenStefan Klein: De zin van het geven. De kracht van ons onzelfzuchtige brein. (Ambo, 2011)
De auteur, natuurkundige en wetenschapsjournalist, laat de lezer kennismaken met diverse theorieën en wetenschappelijke studies met betrekking tot altruïsme. Wat zorgt ervoor dat we ons prettig voelen zodra we anderen hebben geholpen? En bestaat er een gen voor altruïsme? Altruïsme heeft de toekomst. In tegenstelling tot wat veel mensen denken, is het niet de egoïstische mens die uiteindelijk zal zegevieren, maar diegene die zich bekommert om het welzijn van de ander. Wetenschappers hebben ontdekt dat samenwerken de belangrijkste kracht is geweest in de evolutie van de mens ons gevoel van goed en kwaad is vastgelegd in onze genetische code.

Cecilie Enger: De kunst van het gevenCecilie Enger: De kunst van het geven. Vert. Lucy Pijtersen (Mistral, 2014)
Roman. Tijdens het opruimen van het huis van haar dementerende moeder stuit Cecilie Enger op een verzameling handgeschreven lijstjes: haar moeder heeft van 1963 tot 2003 minutieus bijgehouden welke cadeaus er aan familie, vrienden en kennissen werden gegeven. Met deze unieke vondst
gaat Cecilie terug in de tijd en schetst een levendig beeld van haar familie en een cultureel tijdperk. Even herkenbare als ontroerende cadeaus roepen vergeten herinneringen uit haar jeugd op en brengen haar steeds dichter bij haar aftakelende moeder. Een verhaal over geschenken, herinneringen en de wens om de tijd vast te houden, maar bovenal een warm en persoonlijk verslag van het zien verdwijnen van een geliefde.

Cover Het groot complimentenboek Frank van Marwijk en Hans Poortvliet: Het groot complimentenboek. (Haystack, 2013)
Hoe geef je een goed compliment?
Welke valkuilen moet je vermijden bij het geven van complimenten?
Hoe neem je complimenten in ontvangst?
Ontdek hoe je thuis en op het werk mensen kunt waarderen met originele, oprechte complimenten.


Cover Geven in NederlandR. Bekkers: Geven in Nederland in 2015. Giften, legaten, sponsoring en vrijwilligerswerk. (Reed Business, 2015)
Sinds 1993 maakt de Vrije Universiteit te Amsterdam wetenschappelijk studie van filantropie, het vrijwillig geven van geld en goederen van algemeen nut. In deze tiende uitgave van Geven in Nederland worden de verschillende soorten bijdragen van huishoudens, individuen, fondsen, bedrijven en goededoelenloterijen in kaart gebracht en samengevoegd tot een macro-economisch overzicht. Nederlanders beperken zich niet tot het geven van geld, zij verrichten ook vrijwilligerswerk op vele maatschappelijke terreinen. In dit boek wordt daarom ook de stand op dat terrein geschetst. In een ‘special’ komt de Geefwet en de multiplier voor giften aan culturele instellingen aan bod.

FILMS

The ultimate gift (VS, Michael O. Sajbel, 2006)
Jason Stevens is een verwaande jongeman die nooit ergens voor heeft moeten werken. Na de dood van zijn grootvader, waar hij een slechte band mee had, verwacht hij dan ook niets te erven. Dan hoort hij dat zijn grootvader hem een aantal “geschenken” nalaat, maar die geschenken bestaan zoals Jason denkt niet uit geld of goederen. Langzaam leert hij het geschenk van ware rijkdom, vriendschap, familie, arbeid, liefde, dankbaarheid en nog veel meer.

 

The Gift (Australië/VS, Joel Edgerton, 2015)
Drama / Thriller
Simon en Robyn zijn een jong echtpaar van wie het leven gaat zoals gepland, totdat ze een kennis van de middelbare school ontmoeten. Op het eerste gezicht herkent Simon de man niet, maar de reeks toevallige ontmoetingen leidt ertoe dat een gruwelijk geheim uit hun verleden wordt blootgelegd.
https://youtu.be/CY9yB2RHcxU

 

7-Beon-Bang-Ui-Seon-Mul7-Beon-Bang-Ui Seon-Mul (Zuid-Korea, Hwan-Kyung Lee, 2013)
Alternatieve titel: Gift from Room Number 7
Komedie/drama.
Yong-Goo heeft een mentale achterstand, maar is tevens de lieve en trotse vader van Ye-Seung. Op een dag wordt hij valselijk beschuldigd van de moord op een meisje en levenslang opgesloten. In de cel redt hij So Yang-Ho van een rivaliserende bendeleider en deze belooft hem te helpen met alles wat hij wenst. Yong-Goo wenst zijn dochter weer eens te kunnen zien.

 

MUZIEK

Diana Ross: What you gave me (12-inch mix)

Michael Jackson & Friends – What More Can I Give

Bon Jovi: Thank you for loving me

 

LINKS

Geschiedenis van het geven van kerstcadeaus (IsGeschiedenis.nl)

Kerstgebruiken wereldwijd (Wikipedia)

Leven met de wet van geven en ontvangen (SoChicken.nl)

 

DOEN EN GEVEN

Cover kaartenset Geven en ontvangenDeirdre Beneken genaamd Kolmer: Geven en ontvangen (Eburon Uitgeverij, 2012)
Set kaarten (30 vraagkaarten, 30 beeldkaarten) die te gebruiken zijn als ontmoetingsspel.
Het spel heeft tot doel om te vertellen, te luisteren en elkaar te leren kennen.
De deelnemers gaan op zoek naar evenwicht in hun relaties.


Armband van moertjes

Geef een zelf gevlochten armband van moertjes.


KerstbloemstukWorkshop (kerst)bloemschikken

 

Vintage kerstkaarten kopen of online kerstkaarten maken met eigen foto.

Maken – geven – maken: pot vol kerstkoekjes

Geef licht aan kwetsbare kinderen in Moldavië (Kerstcollecte Kerk in Actie)

Heel veel kerstknutsels op een rij (Knutselidee.nl)

Kerstster van vouwblaadjes.

Over

Open Deur is een oecumenisch maandblad dat mensen binnen en buiten de kerken inspireert na te denken over leven en geloven.