Heilige grond – Tips voor boeken, films en muziek bij Open Deur, februari 2018

Wat maakt grond tot heilige grond? Is daar iets bijzonders gebeurd? Liggen je voorouders er begraven? Laat God zich daar zien of horen of voelen?
Heilige grond behandel je met eerbied en zorg, maar het kan ook een plek worden die je met hand en tand verdedigt tegenover anderen: Afblijven! Dit is van mij, van ons! Mooi en lastig, die heilige grond.

BOEKEN

Johan van de Gronden: Wijsgeer in het wildWijsgeer in het wild; essays over mens en natuur
Johan van de Gronden
Athenaeum, Amsterdam, 2015

De filosoof en directeur van het Wereld Natuur Fonds verkent het schemergebied tussen wijsbegeerte en natuurbescherming. Een tocht met een taoïstisch meester voert langs heilige bergen en eeuwenoude natuurgebieden in China. Een nachtelijke sterrenhemel in de Sahara leidt ons naar Immanuel Kant en de bronnen van de westerse natuurbeweging. Van de Gronden bezoekt het geboortedorp van wildernisprofeet Henry David Thoreau en speurt aan de oevers van de Hudson naar de inspiratie van diens tijdgenoot, de landschapsschilder Thomas Cole. Hij verkent de wonderlijke en amper begrepen relatie tussen levende talen en biologische diversiteit. In Suriname gaat hij op zoek naar de overwoekerde plantage waar Maria Sibylla Merian ruim driehonderd jaar geleden als eerste westerlinge systematisch studie maakte van het verborgen leven van tropische vlinders. Op de achtergrond in deze essays speelt de vraag naar de morele dimensie van natuurbehoud. Wat hebben moraal en landschap met elkaar te maken? En als er bijna geen plukje ongerepte wildernis meer over is, wat houdt natuurbescherming dan nog in?
(Bron: Flaptekst, uitgeversinformatie)

Sacred grounds/ Heilige gronden
Maartje van den Heuvel en Loek van Vliet
Het boek ‘Sacred Grounds’ (Heilige Gronden) van fotograaf Loek van Vliet is een bijzondere verzameling beelden van landschappen waar de mens zijn blauwdruk heeft achtergelaten, maar toch zijn oorspronkelijke natuur laat zien. Het boek is in te zien en te koop via de website van Loek van Vliet.

Cameron Fleet: De bezielde wereld van de indianenDe bezielde wereld van de indianen: eeuwenoude wijsheid in het dagelijks leven Cameron Fleet
Vert. uit het Engels: Kaja van Grieken
red. vert.: Jaap Verschoor
Atrium, Alphen aan den Rijn, 2001

Inleiding in het spirituele erfgoed van de Noord-Amerikaanse indianen.
De eerbied van de Noord-Amerikaanse indianen voor Moeder Aarde werd altijd mondeling overgeleverd in volksverhalen en legenden. De auteur hoorde ze van zijn Cherokee-moeder en vulde ze aan met citaten en gezegden, natuurfoto’s en beelden.

FILMS

Het land van Melk en MisganoHet land van melk en misgano
Jan-Willem den Bok, 2012

Sinds 1948 emigreren veel Joden vanuit de hele wereld naar Israël. Onder hen ook de Ethiopische Joden die de laatste jaren het meest opvallen, niet alleen vanwege hun huidskleur die hun mikpunt maakt van rascisme, maar ook vanwege de problemen die zij ondervinden om zich aan de moderne Israëlische maatschappij aan te passen. Documentairemaker Jan Willem den Bok volgde Misgano Mangeste, een 33-jarige Ethiopische Jood die zijn kans grijpt de armoede van Ethiopië achter zich te laten om voor hemzelf en zijn gezin een bestaan op te bouwen in Israël. Misgano heeft een missie en zal pas rust vinden als hij éénmaal daar is – op de heilige grond waar God hem wil hebben. Maar overziet hij de consequenties van zijn exodus naar het Beloofde Land?

MUZIEK

Barbra Streisand: On holy ground

Pater Moeskroen: Heilige grond

Taylor Swift: Holy Ground

Andrea Bocelli: Sin tu amor

 

 

 

Over

Open Deur is een oecumenisch maandblad dat mensen binnen en buiten de kerken inspireert na te denken over leven en geloven.