Groen geloven / Tips voor boeken, films, muziek en activiteiten bij Open Deur, maart 2019

Groen denken en doen – je kunt er niet meer omheen. Als we doorgaan met het uitputten en vervuilen van de aarde, zetten we de toekomst van de komende generaties en van de hele planeet op het spel. Maar groen leven blijft moeilijk als het vooral een kwestie is van ‘weten dat het moet’, van ‘inleveren’ en ‘maatregelen’, als je er niet innerlijk van overtuigd bent. Open Deur van maart 2019 gaat over de bronnen van groen geloven: je verwonderen, ervaren dat je als mens deel bent van een groot geheel, dat Gods schepping niet om mensen draait. We nodigen u uit om één of meer groene stappen te zettenin de veertig dagen voor Pasen.

BOEKEN

groene theologieGroene theologie
Trees van Montfoort
Skandalon, 2019

De klimaatcrisis vraagt een herbezinning in denken, doen en geloven. Het christendom legitimeerde eeuwenlang uitbuiting van de natuur. De mens was heerser over de aarde en God stond op grote afstand van de natuur. Groene theologie komt daartegen in het geweer. Dit boek zet de relatie tussen God en de wereld in een ecologisch perspectief vanuit de Bijbel en de christelijke traditie. Niet de mens staat dan centraal, maar Gods liefde voor heel de schepping. De auteur geeft een overzicht en een analyse van hedendaagse ecotheologie. Speciale aandacht is er voor ecofeministische theologie, de discussie in het Nederlands taalgebied en de weerstanden in kerkelijke kringen tegen een positieve waardering van natuur. TREES VAN MONTFOORT is onderzoeker, predikant van de PKN en lid van de werkgroep Theologie en Duurzaamheid.

vroman En toch is alles wat we doen natuurEn toch is alles wat we doen natuur
De mooiste gedichten over het leven in en rondom ons
Leo Vroman
Querido, 2018

En toch is alles wat we doen natuur bevat de mooiste natuurgedichten van dichter-tekenaar-bioloog Leo Vroman. Vroman was gefascineerd door het leven in en rondom ons, dat hij tot in de wonderbaarlijkste details observeerde en beschreef. Tientallen bundels speelse poëzie schreef hij, een onuitputtelijke stroom gedichten van 1946 tot 2014, het jaar van zijn overlijden. Mirjam van Hengel (auteur van het succesvolle Hoe mooi alles, over Leo en Tineke Vroman) maakte een nieuwe, ruime selectie uit de gedichten die Vroman schreef over de natuur – die van mensen, die van gras, bloemen en bomen, van orkanen en organen en van alle mogelijke dieren.

Spiegel van de natuurSpiegel van de natuur
Het natuurbeeld in cultuurhistorisch perspectief
Matthijs G.C. Schouten
KNNV, 2019

De zienswijze dat de natuur bezield is, was ooit wijdverbreid… De manier waarop we naar de natuur kijken, verschilt van cultuur tot cultuur. De islam spreekt bijvoorbeeld over de vele levenslessen die Allah in de natuur aanbracht. Het boeddhisme benadert de natuur vanuit een houding van respect voor alle levende wezens. In het westen daarentegen zijn we de natuur vooral gaan zien in termen van nut en bruikbaarheid. Spiegel van de natuur zet de lezer aan tot nadenken over zijn eigen natuurbeeld, en daarmee tot reflectie over de toekomst van de natuur. – De langverwachte heruitgave van succesvolle gelijknamige titel uit 2011 – Schitterend, toegankelijk leesboek over natuur en cultuur – Natuurbeelden zoals je die wereldwijd tegenkomt in religieus denken, filosofie, beeldende kunst en literatuur Dit is de langverwachte herdruk van het in 2011 verschenen boek ‘Spiegel van de natuur’. Deze paperback versie bevat geen illustraties. Matthijs Schouten werkt als ecoloog en filosoof bij Staatsbosbeheer. Daarnaast is hij buitengewoon hoogleraar bij de Wageningen University en hoogleraar aan de Universiteit van Cork (Ierland). mens en natuur, natuurfilosofie, natuurbeelden, natuurbeschouwing, natuurbeleving, cultuurhistorie

Langste natuurpad van NederlandHet langste natuurpad van Nederland
459 km wandelen over onverharde paden en trage wegen
Fontaine, 2018

Voor iedereen die graag wandelt en naar dieren en planten kijkt, heeft Roots het langste natuurpad van Nederland gemaakt, van Delfzijl naar Goirle. Een wandelroute van 459 km dwars door Nederland die zoveel mogelijk over stille zandpaden en landweggetjes voert, door de mooiste natuur. En langs dit gloednieuwe wandelpad zijn 136 natuurhotspots gekozen. Dat zijn plekken waar bijzondere dieren of planten leven, of waar een interessant landschap kan worden ervaren.
ROOTS is een onafhankelijk natuurtijdschrift.

FILMS

Birth of a golemNaissance d’un Golem (1991)
Birth of a Golem

Amos Gitai
Frankrijk, 1991

Drama Met de ‘feel’ van een experimentele film worden hier verhaal, landschappen en stadsgezichten gebruikt om de daad van de schepping uit te beelden. Wat als een golem gemaakt werd uit modder, zoals Adam, en tot leven zou komen? De film verbeeldt het, in de woestijn en in Moskou, afgewisseld met de verhalen van de creatie van een toren door een Toscaanse kunstenaar in de 14e eeuw. De toren maakt muziek wanneer de wind waait. Tegelijkertijd wordt de vraag gesteld in hoeverre het maken van een film hetzelfde is als het creëren van een golem.
Informatie op imdb.com

Holland: Natuur in de Delta (2015)

Mark Verkerk
Nederland, 2015

Documentaire Een ode aan onze rivieren en kustgebied en de rijke natuur die zij onze delta brengen, in alle kracht, raadselen en schoonheid. Een documentaire die ons de dynamiek en de veerkracht van het land waarin wij leven toont. Het verhaal van de natuurfilm wordt verteld vanuit een cultuurhistorische context en gezien vanuit het perspectief van hoofdpersonages als de zeearend, bever, haas, pimpernelblauwtje en stekelbaars.

Enchanted Kingdom 3D
Nature 3D

Patrick Morris en Neil Nightingale
Verenigd Koninkrijk, 2014

Documentaire De schoonheid van de natuur kan magisch, betoverend en krachtig zijn. Om zijn wonderen te onderzoeken en de biodiversiteit te benaderen, is Afrika een bijzonder geschikte locatie met zijn prachtige landschappen en vele natuurverschijnselen. Sommige lijken vreemd en onwerkelijk, andere dan weer wonderlijk en magisch. De documentaire ‘Africa – Enchanted Kingdom’ maakt met behulp van 3D-technologie een ontdekkingsreis door zeven verschillende regio’s, met als startpunt het Centraal-Afrikaanse Gabon.

MUZIEK

Liedjes uit de natuur
Bart Bosch
Pink Records, 2001

Album met kinderliedjes over dieren in de natuur. Tweede deel bevat de instrumentale versie van de liedjes.

Terug naar de natuur (instrumentaal)
Herman van Veen
In: Bloesem, Universal/Harlekijn, 1991

Fragment:

Songs of nature (B 126 Op.63 “V Prirode”)
Antonín Dvořák
Uitvoering: The Bemidji Choir

 

Die Schöpfung
Joseph Haydn

 

 

ACTIVITEITEN

Nodig een spreker uit
Wat heeft zorg voor de schepping met het christelijk geloof te maken? Hoe kun je duurzamer leven? Hoe zit het nou met die klimaatverandering? A Rocha heeft een netwerk van sprekers over dit onderwerp. Voor kerken, scholen en jeugdgroepen. Voor preken, lezingen, bijbelstudies, workshops, debatavonden en themalessen.

Hart voor de schepping – Programma voor kerken die zich breder willen bezighouden met de zorg voor de aarde.

Operatie Steenbreek: minder steen, meer groen.

 

Over

Open Deur is een oecumenisch maandblad dat mensen binnen en buiten de kerken inspireert na te denken over leven en geloven.