Geur / Tips voor boeken, films, muziek en links bij Open Deur, juli/augustus 2018

BOEKEN

Henk Hellema: Geur en gedragGeur en gedrag
Henk Hellema

De Brink, Uitgeverij Ploegsma, 1994

De boeiende wereld van geuren en de invloed die geuren op ons gedrag hebben. Geuren kunnen ons alarmeren voor gevaren, geven smaak aan eten en drinken en aan kinderen en partners een zweem van vertrouwdheid. Geuren hebben een sterke invloed op het emotionele brein, in zeer kleine concentraties hebben ze al effect op de hersenen.
Hellema beschrijft ook hedendaagse toepassingen van geuren: het verspreiden van een vanillegeur in de Parijse metro om mensen zich op hun gemak te laten voelen, werkbevorderende luchtjes in de airco van een kantoorgebouw en de geur van versgebakken brood in de supermarkt of het winkelcentrum om mensen er toe aan te zetten meer te kopen.

Claudel: GeurenGeuren
Philippe Claudel

(vertaling door Manik Sarkar)
De Bezige Bij, 2012

Een veelheid van geurige nuances, ooit geïnhaleerd, ooit beleefd, doortrokken van een bont palet gevoelens, alfabetisch uitgestald in 82 sfeervol gestileerde herinneringen. Claudel blikt in geuren en kleuren terug en serveert een nostalgisch verleden in korte hoofdstukken.

ParfumgidsParfumgids. Ruim 260 geuren onafhankelijk belicht
Roos Lubbers

Saela, 2012

Het overgrote deel van deze gids is gewijd aan de beoordeling van 265 parfums van bekende merken. De gids begint met een kort hoofdstuk over de parfumindustrie, daarna worden de parfums ingedeeld in veertien geurfamilies. Wie eenmaal weet van welke ‘familie’ hij of zij houdt, zou zo sneller en beter een keuze kunnen maken uit het enorme aanbod aan parfums. Na een kleurenfoto van de flacon, sekse, jaar van uitgave en createur geeft de auteur een persoonlijke beoordeling van elke geur. Tot slot volgt achtergrondinformatie over moment van gebruik, moment van verschijnen, zestig beroemde parfumhuizen en twintig ‘neuzen’, de samenstellers van geuren die tegenwoordig meer in de belangstelling staan. Met woordenlijst en index. Een gids voor de echte liefhebber.

De dochter van de parfumierDe dochter van de parfumeur
Cristina Caboni

(vertaling door Textcase)
Xander, 2014

Romantisch verhaal rond geuren. Elena vlucht na een teleurstelling in de liefde uit Florence naar Parijs en vindt een baan als verkoopster in een gerenommeerde parfumerie. Elena komt zelf uit een beroemd geslacht van parfumeurs en heeft een neus voor geuren. Met haar buurman Cail ontstaat een romance. Beiden moeten proberen hun traumatische verleden los te laten. Intussen ontwikkelt Elena een eigen parfum; Cail wint een wedstrijd in rozen kweken. Zo is dit meeslepende liefdesverhaal ingebed in geuren, achter in het boek nader toegelicht.
De Italiaanse schrijfster is o.a. rozenkweker en heeft veel belangstelling voor parfums.

FILMS

Le Nez

(L’Odorat | The Empire of the Scents)
Kim Nguyen

Canada (2014)

Deze documentaire probeert op originele wijze de fundamentele vraag te stellen naar de betekenis van het ruiken: kunnen we een smaak definiëren of leven zonder de geur waar te nemen? Tot op welk niveau is onze waarneming van geur gerelateerd aan onze emoties? Maakt de geur van saffraan ons verliefd? Kunnen we de geur van een vrouw na de liefde recreëren?

Onder andere te zien op Netflix.

Gräns

(Border)
Ali Abbasi

Zweden/Denemarken
Komt november 2018 in de bioscoop

Douaneofficier Tina staat bekend om haar buitengewone reukvermogen. Het is bijna alsof ze het schuldgevoel van iemand kan opsnuiven als die iets verbergt. Maar wanneer Vore, een verdacht uitziende man, langs haar loopt, worden haar vaardigheden voor het eerst uitgedaagd. Ze merkt dat hij iets verbergt dat ze niet kan identificeren. Ze ontwikkelt een speciale band met hem en ontdekt zijn ware identiteit, maar realiseert zich daarmee ook de waarheid over zichzelf. Tina hoort, net als Vore, niet op deze wereld. Haar hele bestaan is één grote leugen geweest en nu moet ze kiezen: de leugen blijven leven of de angstaanjagende onthullingen omarmen.

Agava

(Agave | Agáva)
Ondrej Sulaj

Slowakije (2015)
Geen ondertiteling

Een klein grensstadje aan de zuidgrens van Slowakije wordt opgeschud door de komst van de aannemer Hampl en zijn jonge vrouw Nada. Ze valt in de smaak bij de even oude leraar Daniel, die nog herstellende is van zijn militaire ervaringen tijdens de Tweede Wereldoorlog. Nada probeert zijn charmes te weerstaan, maar de verleidelijke geur van de bloeiende agave maakt dit erg lastig voor haar.

MUZIEK

Goeie ouwe geur

Willem Wilmink/Adèle Bloemendaal
O.a. op de cd Willem Wilmink, zijn mooiste liedjes (2001)

De pijn van geur

Nuhr
O.a. op de cd Alle dertien Nuhr (1998)

Psalm 69 “Zo flauwt de geur”

Remigius Schrijver / Camarata Trajectina
Op de cd Genade ende vrede. Doopsgezinde muziek uit de 16e en 17e eeuw (2)

De geur van de mirte stijgt op “Reyah hadas ‘ala”

Helena Tulve
Op de cd Arbores Illoran por Illuvia (2014)

 

LINKS

De kennis van nu  over ruiken: een hele verzameling wetenschappelijke feiten (en feitjes) over ruiken.

Schooltv video ‘Geur, een van je zintuigen’

Het programma ‘Proefkonijnen in de klas’ gaat bij geurhistoricus Caro Verbeek op zoek naar de smerigste geur op aarde.

Kunstenaar Claudia de Vos maakt kunst met geuren. De kunst van geur.

 

 

Over

Open Deur is een oecumenisch maandblad dat mensen binnen en buiten de kerken inspireert na te denken over leven en geloven.