Dromen

Dromen zijn bedrog. Of toch niet, of niet helemaal, niet altijd? Sommige mensen zien ze, net als de mensen in bijbelse tijden, als boodschappen van God. Anderen geloven dat overledenen via deze weg contact met ons zoeken. Weer anderen zien ze als nachtwerk van onze geest, met soms nuttige informatie over onszelf. Zelfs dagdromen kan heel zinvol zijn. Hoezo zijn dromen bedrog?

Teksten en tips voor boeken, films en links bij maandblad Open Deur, november 2016

BOEKEN over dromen

Wat heb jij gedroomd vannacht?Wat heb jij gedroomd vannacht? De kracht van denken in je slaap. Nicoline Douwes Isema & Cathelijne Esser
Scriptum, 2011

Slapen en toch productief zijn? Dat wil je brein ook. Het is er neurologisch op ingericht met hoge snelheid na te denken terwijl jij slaapt. Associatief, buiten de box en zonder belemmeringen. Tijdens dat slaapdenken verwerk je informatie, ben je creatief, verwerf je inzichten en vooruitzichten, genereer je ideeën en oefen je vaardigheden. Dat nachtelijk denken zomaar weggooien is zonde! Transporteer je slaapgedachten naar de dag en doe er iets mee. Het boek geeft een bruikbare handleiding om via gesprekken je dromen te begrijpen en gebruiken. Het geeft daarnaast wetenschappelijke conclusies uit recente droomonderzoeken van over de hele wereld.

Durf te dromen!Durf te dromen! Hoe sjamanen de wereld visualiseren.
Alberto Villoldo
VBK-media, 2009

De auteur, psycholoog en medisch antropoloog, liet zich inspireren door Zuid-Amerikaanse sjamanen.  Volgens hem laten de meeste mensen hun leven een nachtmerrie worden, onder andere door hun eigen wanhoop, egocentrisme en negatieve verwachtingen die zichzelf steeds bevestigen. In plaats daarvan kunnen we ook op een positieve wijze dromen en als we dat niet vanuit ons hoofd maar ‘vanuit het hart’ doen, blijkt dat we over creatieve kracht beschikken. Maar er is wel moed voor nodig om daarmee in contact te komen. De auteur pleit voor een levenshouding die op drie pijlers steunt: ‘leven in waarheid’, het ‘schoonmaken van je rivier’ (psychisch-lichamelijke energiehuishouding) en ‘wees op elk moment bereid te sterven’ (laat telkens los, leef in het nu).

 

Lucide dromen zo doe je datLucide dromen. Zo doe je dat.
Thoma Peisel, Jared Zeizel
Terra-Lannoo, 2013

In lucide dromen ben je je bewust van het feit dat je droomt. De auteurs zijn ervaren lucide dromers. In dit boek presenteren ze technieken om lucide te leren dromen in een stap-voor-stap-handleiding. Eerst leer je om in contact te komen met je dromen. Daarna krijg je tips om daarbij lucide te worden, zodat je al dromend dingen kunt gaan onderzoeken. Ben je eenmaal in staat om lucide te dromen, dan heb je een schat aan mogelijkheden om de droom te sturen.
De voordelen van lucide dromen zijn onder andere om avonturen en plezier te beleven (bevrijd van je lichaam kun je de meest bijzondere dingen doen), maar ook om inspiratie op te doen, jezelf beter te leren kennen of zelfs te helen of om creatieve oplossingen te vinden voor je alledaagse problemen.

 

Engelen in je dromenEngelen in je dromen. Een handboek.
Melissa Virtue, Doreen Virtue
Boekerij, 2015

In Engelen in je dromen bespreken Doreen en haar schoondochter Melissa Virtue waar dromen vandaan komen, hoe je ze kunt interpreteren en welke boodschappen we ontvangen in onze dromen. Volgens de auteurs van dit beknopte handboek zijn onze dromen een middel waarmee onze engelen en gidsen met ons communiceren. Het boek biedt technieken en oefeningen om de lezer voor te bereiden op het dromen en hoe hij deze kan herinneren bij het wakker worden. Verder is er veel aandacht voor het interpreteren van dromen en hun symbolen. Doreen Virtue is doctor in de klinische psychologie en auteur van vele boeken en kaartensets over engelen. Melissa Virtue is haar schoondochter en Angel Therapy Practitioner, medium en geeft workshops over droomuitleg en engelen. Bij de oefeningen in het boekje ligt het accent op het contact maken met engelen.

FILMS

The edge of dreamingThe Edge of Dreaming
Amy Hardie, Schotland, 2009

Kan een droom over je eigen dood je ziek maken? Regisseur Amy Hardie denkt van wel en laat zien dat dit haar overkwam toen ze in de droom ging geloven.
Op een nacht schrikt ze wakker nadat ze heeft gedroomd dat haar paard stierf. Ze vindt hem ’s ochtends dood in de velden rondom haar huis. Kort daarna wordt ze in een droom door de overleden vader van haar oudste dochter toegesproken dat haar komende verjaardag haar laatste zal zijn. Ze wil er niet in geloven, maar wordt toch bang, wat erger wordt als ze ziek wordt en de oorzaak onduidelijk is. Terwijl ze het verder kabbelende gezinsleven en de verspringende seizoenen in haar omgeving filmt, duikt ze ook in haar rijk gedocumenteerde verleden. Gaandeweg raakt ze geobsedeerd door het idee dat ze zal sterven. Haar zoektocht naar een uitweg leidt haar langs neurowetenschap, psychotherapie, sjamanisme en het inzicht dat ze niet kan weglopen voor de gehavende staat waarin onze aarde zich bevindt. Haar eindconclusie is dat ze niet wil leven alsof iedere dag haar laatste kan zijn, maar alsof we hier altijd zullen zijn.

 

Joseph, King of DreamsJoseph, King of Dreams
Rob LaDuca en Robert C. Ramirez, Verenigde Staten, 2000

Animatiefilm naar het bijbelse verhaal van Jozef, een van de twaalf zonen van Jakob. Onder andere zijn dromen wekken de wrevel van zijn broers. Op een dag werpen ze hem in een put en verkopen hem enkele dagen later als slaaf. Hij komt in Egypte terecht. Daar ziet hij in een visioen dat Egypte getroffen zal worden door een hongersnood. Hij meldt dit aan de farao.
De animatiefilm, een uitgave van Dreamworks, wordt erg verschillend beoordeeld door kijkers, van uiterst negatief tot zeer lovend.

 

La science des rêvesLa science des rêves
Michel Gondry, Frankrijk, 2006

Fantasy/Romantiek
Stéphane, een jongeman die de fantasie en realiteit maar moeilijk uit elkaar kan houden, komt na het overlijden van zijn vader een tijdje logeren in het appartement van zijn moeder. Daar leert hij zijn kersverse buurvrouw Stéphanie kennen. Al snel ontwikkelt hij romantische gevoelens voor haar, maar zij wijst hem af. Stéphane probeert zijn fantasie te gebruiken om tot een oplossing te komen. Zowel voor Stéphane als voor de kijker is het lang niet altijd duidelijk wat droom is en wat werkelijkheid.

MUZIEK

Meek Mill – Dreams & Nightmares

Dotan: Day dreamer

Emmylou Harris & Rodney Crowell : Dreaming my dreams

Felix Mendelssohn-Bartholdy: Ein Sommernachtstraum. Opus 61

Edward Elgar: The dream of Gerontius

https://www.youtube.com/watch?v=ABfbz7_Zu-o

LINKS

Allesoverdromen.nl – We hebben gemiddeld 150.000 dromen in een mensenleven. De Universiteit van Amsterdam heeft een website waar allerlei wetenschappelijke kennis over dromen is verzameld. Met oefeningen om lucide te dromen, creatief te dromen, dromen te onthouden en de inhoud van je droom te bepalen en oproepen om mee te werken aan de kennis over dromen en slapen. Voor informatie over nachtmerries is een aparte website van de Universiteit van Utrecht.

Op zoek naar de symbolische betekenis van elementen in je droom, dan kun je op veel websites suggesties krijgen. Bijvoorbeeld op GroteBeer.net en Droomboom.be.

 

 

Over

Open Deur is een oecumenisch maandblad dat mensen binnen en buiten de kerken inspireert na te denken over leven en geloven.