Door het water / Tips voor boeken, films, muziek en links bij Open Deur, juni 2018

In bijna alle religies speelt water een rol. Vooral bij rituelen, die vaak een overgang markeren. Je gaat het water in, om je te zuiveren. Je gaat door het water, kopje onder, alsof je door de dood gaat, en als een nieuw mens kom je boven. Of je giet het water uit, om nieuw leven te verspreiden.

BOEKEN

René ten Bos: Water een geofilosofische geschiedenisWater. Een geofilosofische geschiedenis
René ten Bos

Boom, 2014
Onderzoek van hoogleraar filosofie naar de invloed die het landschap – en dan vooral de zee – heeft op menselijke denkwijzen. Beginnend bij de Griekse filosoof Thales (‘alles is water’) en eindigend bij Michel Serres neemt de auteur de lezer mee op een boeiende reis door filosofie en literatuur om te zien hoe over water is gedacht en hoe water het denken heeft beïnvloed. De schrijfstijl is essayistisch, maar erg toegankelijk en bijzonder origineel.

Herman de Man: Het wassende waterHet wassende water
Herman de Man

Astoria Uitgeverij, 2017
Oorspronkelijke uitgave: Nijgh & Van Ditmar, 1925.

Klassieker over een waarnemend dijkgraaf in het land tussen Lek en Hollandse IJssel, die geen aansluiting heeft bij de gewoonten in de streek. Hij moet het opnemen tegen zijn moeder die een huwelijk voor hem verkiest binnen de wetten van stand en fatsoen, tegen het water en tegen de door het water bedreigde boeren. Ten slotte heeft hij ook zijn persoonlijke strijd uit te vechten in zijn verhouding met God. Een roman waarin tevens een goed beeld gegeven wordt van een calvinistische boerengemeenschap waaraan de hoofdpersoon zich min of meer ontworstelt.

Paula Gerritsen: De veermanDe veerman
Paula Gerritsen

Uitgeverij Hoogland & Van Klaveren, 2017

Prentenboek voor kinderen vanaf vier jaar, over een veerman die elke dag heen en weer vaart over de rivier. Hij zet koeien, schoolkinderen en dames van het breiclubje over en wordt langzamerhand steeds ouder. Op een dag besluit hij de weg van de rivier te volgen. Tot verbazing van iedereen laat hij zich meenemen op de stroom, tot hij zijn bootje bij zee op het strand kan trekken. Bijzonder is de prent waarop de veerman met de rivier in gesprek gaat. Het water van de rivier komt tot leven doordat het opspat en glinstert in de zon.

 

FILMS

In de schoot van de zee (documentaire)In de Schoot van de Zee

George Schouten, Nederland, 2017
Documentaire

Wat doet de zee met een mens? Het woord dukkha wordt in het boeddhisme vaak gebruikt als lijden, maar letterlijk vertaald is het ‘de aanlopende wagenas’. Het is het gevoel dat ons leven piept en knarst terwijl het bij de buren allemaal soepel lijkt te lopen. In de schoot van de zee volgt een aantal mensen die dukkha actief te lijf gaan. Het hele jaar door zwemmen ze in de zee bij Scheveningen. In de winter wordt de koude getrotseerd, het schokeffect heeft een helende werking op lichaam en geest.

Matzaa WotaaMazâ Wôtâ

Mother Water
Kana Matsumoto, Japan, 2010

Komedie. Kyoto, Japan, een stad aan een grote rivier en met vele waterwegen en waar drie vrouwen wonen in wiens leven water een belangrijke rol speelt. Hatsumi maakt en verkoopt tofu, Setsuko is de eigenaresse van een bar die alleen whisky serveert en Takako opent een koffiehuisje. Zoals het water in Kyoto hebben deze drie vrouwen een subtiele, maar belangrijke invloed op de mensen om hen heen.

Souffler plus fort que la merSouffler Plus Fort Que la Mer

Marine Place, Frankrijk, 2016

Drama. Julie is in de twintig en heeft altijd geleefd op een klein eiland voor Bretagne. Ze woont bij haar ouders, Loïc en Louison. Ze helpt haar vader op de vissersboot, die tot ‘De Ontembare’ is gedoopt. In haar vrije tijd speelt ze saxofoon en begeleidt ze Theodore, de pastoor. Op een dag besluit vader Loïc zich van de boot te ontdoen. Deze beslissing zet het leven van elk gezinslid op zijn kop.

MUZIEK

G.F. Händel: Water Music – Akademie für alte Musik Berlin

This Heat: A New Kind of Water

Tom Beek: Water (saxofoon)
Album: Bliss
Downloadpagina
Luisteren via Spotify: Tom Beek – Water

Blind Boys of Alabama: Wade in the water

 

LINKS

Wikikids over water

Schooltv/Het Klokhuis over water

Water was in maart 2018 het thema van het Europees jaar van het cultureel erfgoed.
Op de webpagina van het erfgoedjaar delen Nederlanders filmpjes over hun favoriete maritieme erfgoed.

Historiek over de watersnoodramp 1954

Over

Open Deur is een oecumenisch maandblad dat mensen binnen en buiten de kerken inspireert na te denken over leven en geloven.