De rotsen gaan open / Tips voor boeken, films, muziek en meer bij Open Deur, maart 2018

BOEKEN

Renate Dorrestein: Een hart van steenEen hart van steen

Renate Dorrestein
Contact, 1998

Ellen van Bemmel, een 37-jarige patholoog-anatoom, is zwanger en moet vanwege een dreigende miskraam lange tijd het bed houden. Dat is het ‘nu’, maar in haar jeugd heeft Ellen een verschrikkelijk drama meegemaakt, dat haar hele leven tot nu beheerst. Haar jeugd in een opvanghuis, haar studententijd, haar relaties, alles is overheerst door wat ze als kind van twaalf heeft meegemaakt en niet kan verklaren: de dood van het hele verdere gezin, kort nadat ze een nieuwgeboren zusje vervloekte. Door haar studie begint ze te begrijpen wat de oorzaak ervan geweest is. Meer dan in sommige andere boeken van Dorrestein heb je als lezer begrip voor de romanpersonages.

Wieslaw Mysliwski: Steen op steenSteen op steen

Wieslaw Mysliwski
Querido, 2016

Szymek Pietruszka, geboren rond 1920, vertelt in een lange monoloog over zijn leven en over de grote veranderingen die zich tijdens dat leven in de Poolse boerengemeenschap hebben voorgedaan. Aan de orde komen de nog ‘onbedorven’ tijd voor de Tweede Wereldoorlog, de oorlog met zijn vele slachtoffers – de boer zelf was partizaan – de tegen alle tradities ingaande modernisering tijdens het na-oorlogse communistische bewind. Szymeks herinneringen stapelen zich in deze imposante roman op als steen op steen, en vormen een ontroerend levensverhaal tegen de achtergrond van de geschiedenis van de twintigste eeuw.

 

Chris Oxlade: SteenSteen

Chris Oxlade
Ars Scribendi Uitgeverij, 2007

Vanaf ca. 7 jaar.
Informatief
Vierkant informatief boekje waar in twaalf hoofdstukken allerlei aspecten van steen worden besproken: wat is steen, waar komt steen vandaan, de verschillende soorten steen, harde en zachte steensoorten, verwering van steen, wat kun je ermee doen (bouw, grondbedekking, versieringen), steen en vervuiling enzovoort.
Per onderwerp zijn twee realistische kleurenfoto’s toegevoegd. Achterin zijn ook een feitenoverzicht en een register opgenomen.

 

Sue Fuller: 1001 feiten over gesteenten en mineralen en hun toepassing in het dagelijks leven1001 feiten over stenen en mineralen

Sue Fuller
De Fontein, 2006

Vanaf ca. 12 jaar.
Dit deel van de nieuwe serie Sesam Junior Rugzakboeken bevat een verzameling gegevens over mineralen en gesteenten met een bijna encyclopedisch karakter. Na een zorgvuldige en diepgaande begripsbepaling volgt een zeer uitgebreide en gedegen uiteenzetting in woord en beeld van vrijwel alle voorkomende mineralen en gesteenten. De concentrische opbouw met velerlei dwarsverbanden verschaft de lezer een schat aan informatie over allerlei aspecten zoals ontstaangeschiedenis, chemische constellatie, morfologie, determinatie, industriële toepassingen enz. Met name de hoofdstukken “Meer feiten” en “Naslaggedeelte” herbergen een onschatbare hoeveelheid expliciete gegevens waar menig expert, maar zeker ook de geïnteresseerde leek veel aan heeft. De informatie wordt ondersteund door vele kleurenfoto’s (veelal uit de achtergrond gelicht) en een aantal illustraties. Bruikbare naslagbron voor brugklassers voor het vervaardigen van werkstukken e.d.; voor geïnteresseerden een must tijdens elke geologische excursie.

FILMS

Pi Sheng Shang De Hun
Soul on a String
Yang Zhang (China, 2016)

Taibei, een eenzame Tibetaanse cowboy, ontdekt een heilige steen in de mond van een hert dat hij net doodde. Hij wil een lange en moeilijke reis maken om de steen naar de berg van Boeddha’s handpalm te brengen. De obstinate vrouw Joan en de helderziende, domme elf Pu besluiten hem te vergezellen. Daarnaast volgen twee gewelddadige broers hem met een wraakmissie.

Turtle Rock (2017)
Xiao Xiao (China, 2017)

Deze documentaire volgt vier seizoenen lang een familie in Turtle Rock, een afgelegen dorp in China, vernoemd naar een nabijgelegen rots in de vorm van een reuzenschildpad. Al bijna een eeuw wonen hier slechts zeven families met vier achternamen. Op de vlucht voor de oorlog migreerden ze ooit naar deze bergachtige regio, waar de bewoners sindsdien een eenvoudig leven leiden. De oma van filmmaker Xiao Xiao is een van de eerste mensen die hier geboren is. Het is ook de plek waar hij zelf is opgegroeid. Zodoende kan Xiao heel dicht bij de bewoners komen.

Tenkrat v Raji
Once upon a Time in Paradise
Dan Krzywon, Peter Palka en Lordan Zafranovic (Tsjechië, 2016)

Het protectoraat Bohemen en Moravië tijdens de Tweede Wereldoorlog. De Tsjechische bergbeklimmer Josef Smítka weigert zich neer te leggen bij de nieuwe regels van de Duitsers. Gesteund door Tsjechische en Duitse bergbeklimmers weet hij zich jarenlang schuil te houden voor de Gestapo in de Hruboskalsko-rotsen. Hij wordt een levende legende onder zijn vrienden vanwege zijn onbreekbare overtuiging.

 

MUZIEK

Written in stone
Ólafur Arnalds
In: The Chopin project (2015)

In These Stones Horizons Sing
Karl Jenkins
In: Requiem (2000/2010)

https://www.youtube.com/JRrm4nx8jsw

Done Sold my Soul to the Devil
Dave Edwards (1937)

River and stone
Peter Oren
In: Anthropocene (2017)

https://peteroren.bandcamp.com/track/river-and-stone

ACTIVITEITEN EN OVERIGE LINKS

Muurtje bouwen van zelfgemaakte stenen

Canvasdoek met stenen (BSO-activiteit)

Stenen en mineralen ontdekken met de taxonomie van Bloom (educatief, pdf)

Stenen Museum Winkeltje in Lichtenvoorde, om te bezoeken.

Geologisch Museum Hofland, Laren

Lijst van gesteenten en hun belangrijkste kenmerken op Wikipedia

Over

Open Deur is een oecumenisch maandblad dat mensen binnen en buiten de kerken inspireert na te denken over leven en geloven.