De kunst van het wachten / Tips voor boeken, films en meer over vogels. Bij Open Deur, juli/augustus 2017

Wachten op de bus, op je beurt, op bezoek, op de uitslag, op een doelpunt, op de ochtend, op een ‘ja’. Hoe wachten we? Geduldig of ongeduldig? Geïrriteerd of popelend? Wachten is verloren tijd. Maar soms is het wel goed dat we de tijd kwijtraken. Dat we niet meer op de klok kijken, maar de tijd anders beleven. Dat we even niet bezig zijn, maar ruimte maken voor wat komt – onverwacht en verwacht.

Boeken

De WachtelingDe Wachteling

Frank Pollet en Moniek Vermeulen
Prenten: Tim Polfliet
De Rêverie, Laakdal 2017

Filosofisch prentenboek met tekeningen in gedekte kleuren.

Een man staat te wachten op wat komt en op het goede moment.
Maar wat is het goede moment en waarom wacht hij?
Vanaf ca. 5 jaar.

Tussen de wachtenden in een queue in Rusland ontspinnen zich levendige gesprekken.

 

 

 

Wachten op God

Wachten op God

Simone Weil
Vert. R. Hensen
Bijleveld, 2014

De Franse filosofe Simone Weil (3 februari 1909-24 september 1943) leerde in 1935 de katholieke wijze van geloven kennen en in 1937 had zij een religieuze ervaring.
In de oorlog gaf ze haar pacifisme op en sloot zich aan bij het verzet.

Haar denken zet zij uiteen in brieven aan pater Perrin.
De brieven gaan over haar manier van geloven, over haar mens- en wereldbeschouwing: aandacht en beschikbaarheid zijn de sleutelwoorden.

Films

StydStyd

Yusup Razykov
Rusland, 2013
Drama

Een aftandse militaire basis die gauw gesloten zal worden is het thuis voor de vrouwen van matrozen van een onderzeeër. De vrouwen wachten geduldig tot hun mannen weer terugkeren van hun missie. De nieuweling Lena is een uiterlijk koele vrouw, die zich niets aantrekt van anderen en wiens gedrag de anderen gaat irriteren. We volgen haar en de anderen als blijkt dat de duikboot waarin hun mannen vastzitten, diep beneden de zeespiegel, onmogelijk nog gered kan worden.

Wachten op GodotWachten op Godot

Michael Lindsay-Hogg

Ierland, 2001
Drama

Twee zwervers staan op iemand te wachten die Godot schijnt te heten, maar die maar niet komt. Ze hebben deze man nog nooit gezien of gesproken. Dit is één van de verfilmingen van het toneelstuk naar het verhaal van Samuel Beckett.

 

 

Muziek

Wachten duurt zo lang
Ernst Bobbie en de rest

Wachten duurt lang
Normaal

Wachtend op jou JW.VIII.33 nr 13 – Leos Janácek
Nederlands Blazers Ensemble / Iva Bittová
In album: Dance of the Vampires
Fragment

Wachten
In: Annie, musical
Martin Charnin, Thomas Meehan, Charles Strouse (1977)

Geduld Geduld
Aria in Matteüs Passion

Links en meer

Wachten en waken

‘Wachten’ had in het Middelnederlands veel betekenissen rond het aspect ‘waken’, ‘opletten’, ‘de wacht houden’. Die haer scape hadden ghewacht ‘die hun schapen hadden bewaakt (gehoed)’ [1285; VMNW]. Deze betekenis zie je nu nog terug in termen als ‘de wacht houden, en wacht (bewaker). De betekenis ‘blijven tot iets gebeurt’ is in het Nieuwnederlands uitgegroeid tot hoofdbetekenis.
Bron: etymologiebank

De Nachtwacht

De Nachtwacht, het beroemde schilderij van Rembrandt van Rijn, heet officieel: “De compagnie van Frans Banning Cocq en luitenant Willem van Ruytenburgh maakt zich gereed om uit te marcheren.” Het is een zogenaamd schuttersstuk. De mannen op het schilderij zijn schutters, burgers van de stad (geen soldaten) die de stad verdedigden. Zij droegen wapens en liepen ’s nachts de wacht.

 

De Nachtwacht (fragment)

De Nachtwacht online

De Nachtwacht online bekijken, dichterbij dan in het echt mogelijk is.
Goed opletten!

Manieren om de wachttijd om te laten vliegen

 1. Ontspan
  Veel mensen raken gestresst van (onverwacht) wachten. Dat maakt de wachttijd juist nog ondraaglijker. Ontspan je dus. Zie het als een onverwachte kans om iets te doen waar je anders niet aan toe zou zijn gekomen. Zoals een van de dingen hieronder. Je zou het bijna jammer vinden als de wachttijd om is.
 2. Ga niet in de rij staan
  Het is lang niet altijd nodig om in de rij te staan. Ga op een afstandje zitten en schuif pas aan in de rij als hij bijna verdwenen is. Dan ben je meteen aan de beurt.
 3. Mensen kijken
  – Welke modestijlen zie je?
  – Wat zouden die twee bespreken?
  – Wat zou het beroep van die man zijn?
  – Waar zouden zij heengaan?
  – Schrijf bijvoorbeeld een (fantasie) verhaal over de situatie en de mensen om je heen.
 4. Begin een gesprek met een vreemde.
  Onverwachte ontmoetingen kunnen je leven verrijken en je de tijd doen vergeten.
 5. (Huis)werk maken
  Niet altijd leuk, maar wel fijn als het maar vast gedaan is.
 6. Bereid je voor
  Als je van te voren weet dat je ergens zult moeten wachten, kun je de voorbereiding (van je afspraak of vakantie) ook deels in die wachttijd plannen. Daarmee houd je thuis meer tijd over.
 7. Tekenen
  Kijk om je heen, teken wat je ziet. Of maak zomaar wat droedels.
 8. Lezen/luisterboek
  Met een boek vliegt de tijd. Moet je je ogen op de weg houden of heb je last van reisziekte, neem dan een luisterboek mee.
 9. Muziek luisteren
 10. Dagdromen
 11. Fantaseer over je leven morgen, of over vijf of tien jaar. Of wat zou je doen als je zomaar een enorm geldbedrag kreeg? Welke fase in je leven zou je anders overdoen?
 12. Opruiming in je telefoon
  Gooi stomme of dubbele of mislukte foto’s weg. Schoon je mail op. Gooi overbodige apps en notities weg.
 13. Stuur een berichtje
  Kijk in je contactenlijst en stuur iemand met wie je al een tijd geen contact meer hebt een aardig berichtje, zomaar.
 14. Doe een spelletje
  Als je alleen bent: puzzelboekje mee of solitaire.
  Samen met anderen:- Galgje- vier op een rij– Hoe is die van jou?
  Een speler doet even zijn oren dicht en de anderen spreken een voorwerp af, bijvoorbeeld een schoen. De speler die niet heeft meegeluisterd mag nu gaan raden. Hij stelt hiervoor aan iedere medespeler de vraag ‘Hoe is die van jou?’ De antwoorden op deze vraag kunnen bijvoorbeeld zijn: Blauw, een beetje kapot, maat 38, met een gesp. Als iedereen een antwoord heeft gegeven, mag de vragensteller raden om welk voorwerp het ging.

  – Neuriën
  Een speler neuriet een liedje en de andere raden welk liedje het is.

  – Ik denk aan…
  Een speler neemt een dier, persoon, plaats of ding in gedachten. De andere spelers proberen het te raden door vragen te stellen waarop alleen ja of nee geantwoord kan worden.

  – Woordketting
  Kies een onderwerp, bijvoorbeeld plaatsen. De speler die begint noemt een plaats. De volgende noemt een plaats die begint met de laatste letter van de plaats die de vorige speler noemde.

  – A of B
  De spelers leggen elkaar ‘dilemma’s’ voor. Bijvoorbeeld: zou je liever hele lange benen hebben, of hele lange armen? Zou je liever de voornaam van …. hebben of haar kapsel? Zou je liever lopen met mooie schoenen die pijn doen aan je voeten, of met gekke kleren?

Bronnen:
Huis van Belle
Ik wil meer reizen
Spelspeelspelen

Over

Open Deur is een oecumenisch maandblad dat mensen binnen en buiten de kerken inspireert na te denken over leven en geloven.