Bijbels boos / Tips voor boeken, films, muziek en links bij Open Deur, september 2018

Boosheid komt veel voor in de Bijbel. God ontsteekt in woede. Jezus soms ook. Mensen uit de Bijbel worden boos – op hun broer, hun volk, hun koning, hun medeleerlingen, op God. Maar ook klinkt de oproep om niet boos te blijven, je niet te laten meeslepen door je woede. 

BOEKEN

Gunner's woedeGunner’s woede. De levenslange strijd van een eenling tegen een wereldmacht
Kees Uittenhout
Brave New Books, 2014

De Ier Arlín Gunner kan niet praten. Begin negentiende eeuw vlucht hij met zijn ouders naar Londen. Daar sluit hij zich aan bij een jeugdbende. Ze worden betrapt en enkele van zijn vrienden worden doodgeknuppeld door de politie. Zijn woede ontbrandt. Hij wordt per slavenschip naar een strafkolonie op Tasmanië gestuurd, waar hij zinloos werk moet doen. Bij een opstand tegen de bewakers wordt hij gruwelijk gestraft. Hij weet met een Hollands schip naar Kaapstad te ontkomen. Maar ook daar wacht het noodlot hem.
De auteur (1951) heeft zich goed gedocumenteerd.

Tellegen: Is er dan niemand boos?Is er dan niemand boos?
Toon Tellegen
Em. Querido’s Uitgeverij bv, 2015

Bundel met twaalf dierenverhalen over boosheid. De klipdas, de aardworm en de tor: bijna alle dieren zijn wel eens boos. Behalve de egel. En kun je je boosheid ook vergeten of opeten of weggeven? 

Heilige woedeHeilige woede. Jakob, Job, Jezus
Lytta Basset
Averbode, 2004

Woede is een fase waar elk echt geloofsleven doorheen moet. Voor Lytta Basset, die enkele sleutelteksten uit de bijbel herleest, bestaat er een ‘heilige woede’ – als een heilige ruimte, een ruimte die anders en apart is, en waar God en de mens zonder terughoudendheid en confrontatie met elkaar kunnen aangaan, om uiteindelijk samen in de welwillendheid te staan.

Dans van woedeDans van woede : vrouwen en de kracht van hun boosheid
Harriet G. Lerner
Vert. uit het Engels: Annelies Hazenberg
Ambo, 2007
(Eerste druk Anthos, 1995)

Psychologe/psychotherapeute beschrijft de positieve betekenis van woede.
Na uitleg hoe partners elkaar door ineffectief gebruik van woede gevangen houden, bijvoorbeeld door achtervolgen of weglopen, onderfulaat de auteur zien hoe boosheid gebruikt kan worden om een duidelijke, nieuwe positie in belangrijke relaties in te nemen. Dit boek beoogt vrouwen te helpen los te komen van manieren van met woede omgaan die hen op de lange duur niets opleveren. De heldere benaderingswijze, de vele herkenbare voorbeelden en de praktische oefeningen en tips dragen ertoe bij dat het zeker voor veel vrouwen, maar ook voor mannen, aan dit doel zal beantwoorden. 

 

FILMS

woedeIkari 
(Anger | Rage )
Sang-il Lee, 2016

Een man vermoordt wreed een getrouwd stel en laat geschreven in bloed het woord “Ikari” (woede) achter. Hij laat zijn gezicht veranderen met plastische chirurgie en vlucht vervolgens. Op drie verschillende locaties in Japan, Okinawa, Tokio en een havenplaatsje in Chiba verschijnt een vreemde man en op alle drie plaatsen vermoeden mensen dat hun vreemdeling de moordenaar is. Wie van hen is het?

Dead donkeys fear no hyena'sDead Donkeys Fear No Hyenas 
Finland / Duitsland / Zweden / Ethiopië / Sudan / Verenigde Staten
Documentaire, 80 minuten
Joakim Demmer, 2017

Regisseur Joakim Demmer was verbouwereerd toen hij op de luchthaven in Ethiopië een paradox zag: uitgeputte arbeiders waren voeding bestemd voor export naar Europa aan het inladen, terwijl een ander team voedselhulp aan het uitladen was. Zijn verbijstering zou al snel plaatsmaken voor woede. Woede over het onrecht van landroof, niets minder dan een moderne vorm van kolonisatie. 

https://youtu.be/hSDAgqs4kTU

MUZIEK

https://youtu.be/8D7fICSGcNs
Heidevolk: Winterwoede (Album: Velua, 2015)
https://youtu.be/2P78nxoE_JY

Vreemde kostgangers: Zoete woede

Duo Baars – Henneman: Verwoed de woede

John Petrucci & Jordan Rudess: Furia Taurina

Rued Langgaard: Fantasie voor piano BVN.327, “Woede-fantasie” (1984/1994)

LINKS

Matthea Westerduin: Waarom liefde woede nodig heeft – en de interreligieuze dialoog ook
Opiniepagina op Nieuwwij.nl

Psychologie: webpagina met advies om woede niet uit te razen, maar af te leiden en je in te leven in een ander. 

Over

Open Deur is een oecumenisch maandblad dat mensen binnen en buiten de kerken inspireert na te denken over leven en geloven.