Als een vogel / Tips voor boeken, films en meer over vogels. Bij Open Deur, mei 2017

Vogels bewegen zich tussen hemel en aarde – ze komen waar mensen niet zomaar kunnen komen. Vederlichte en oersterke wezens. Vrij, als mensen ze niet vangen en kooien. Verlangen roepen ze op, die vogels. Geen wonder dat de Geest van God als een vogel wordt verbeeld en bezongen.

Boeken

Dat gevederde ding.
Het raadselachtige leven van vogels

Strycker: Dat gevederde dingNoah Strycker
Atlas Contact, 2015

Langzamerhand komt men meer te weten over de geheime wereld van vogels. Dit biedt fascinerende nieuwe inzichten over de werking van hun geheugen, hun reukvermogen en hun artistieke vaardigheden.
Aan de hand van persoonlijke anekdotes, recent wetenschappelijk onderzoek en kleurrijke verhalen uit het verleden beschrijft Strycker onder andere het wonderlijke vermogen van duiven om de weg terug te vinden, het adembenemend luchtballet van spreeuwen, het liefdesleven van albatrossen en de diepgewortelde angst van pinguïns voor het donker. Zo wordt zichtbaar dat vogels een veel rijker, intellectueler, gewiekster en emotioneler leven kennen dan we dachten.

Op vleugels van de ziel.
Vogels in voorstelling en verbeelding

Ton Lemaire: Op vleugels van de zielTon Lemaire
Ambo | Anthos, 2007

Vogels hebben altijd een rol gespeeld in mythen en volksgeloof. Zij zijn een metafoor voor de menselijke zoektocht naar vrijheid.

Filosoof en antropoloog Ton Lemaire bestudeert de vogels ook in fabels, sprookjes, religie, folklore, muziek, poëzie en kunst. Ook de imaginaire en mythische vogels, zoals de fenix, volgt hij op hun vlucht door de geschiedenis en cultuur.
Volgens de auteur zegt het boek evenveel over mensen als over vogels.

Waar de vogels vliegen

Bannerhed: Waard e vogels vliegenTomas Bannerhed
De Geus, 2011
Vert. Maydo van Marwijk Kooy

De 12-jarige ‘boekenwurm’ Klas woont met zijn ouders en jongere broer op een boerderij in Småland. Zijn ouders hebben een moeilijke verhouding en zijn vader heeft irrationele verwachtingen van Klas. Daarom vlucht hij in de wereld van vogels.
Klas’ vader gaat gebukt onder schuldgevoelens en het gevoel tekort te schieten als niet succesvolle boer. Hij voelt zich bedreigd door ‘de raven die alles vernielen’ en trekt zich steeds meer terug uit de wereld. Zijn vreemde gedachten en handelingen drijven de psychotische man uiteindelijk naar een tragisch einde.
Deze debuutroman van de Zweedse schrijver (1966) ontving de prestigieuze Augustpriset.

Heersers van het luchtruim

Heersers van het luchtruim.
Nederlandse vogelverhalen

Met tekeningen van Jan Weenink
Uitgeverij 521, 2001

Negen literair getinte verhalen, waarin vogels een rol van betekenis spelen. Ze zijn bijeengebracht uit eerder gepubliceerd werk van over het algemeen bekende Nederlandse auteurs: Anton Koolhaas, Maarten ’t Hart, Hans Warren, Rascha Peper, L.H. Wiener, Achilles Cools, Willem van Toorn, Guus Luijters en Lucas ‘el’ Winneps.

De draagkracht van veren

De draagkracht van veren.
De mooiste Nederlandse vogelgedichten

Met tekeningen van Jan Weenink
Uitgeverij 521, 2002

Bloemlezing van Nederlandstalige gedichten over vogels. Bekende en minder bekende Nederlandse dichters laten in deze bundel zien hoe zij naar de gevederde vrienden kijken: Nijhoff, Achterberg, Kopland, Stip, Jan Kal, Ivo de Wijs en twintig anderen.
Bij elk gedicht een toepasselijk, fijnzinnig vogelportret in grijstinten op de linkerbladzij, speciaal voor dit boekje gemaakt.

 

Vogelgidsen – een reeks vogelgidsen verzameld door KNNV

Films

Birds Like Us

birds like us filmFaruk Sabanovic
Bosnië-Herzegovina / Turkije / Verenigd Koninkrijk / Verenigde Staten (2017)
Animatie / Avontuur

Het verhaal van een aantal vogels dat vergeten is hoe te vliegen. Ze leven gezamenlijk in een uitsparing van een grote boom. Om te kunnen blijven leven moeten de vogels hun eieren opgeven aan een groep gieren. Desondanks besluiten de gevleugelde buitenbeentjes de moed niet op te geven en op zoek te gaan naar de essentie van hun leven.

 

Maliglutit

Zacharias Kunuk en Natar Ungalaaq
Canada (2016)
Drama / Thriller

Nunavut, rond 1913. Kuanana komt terug van de jacht op kariboes (rendieren). Dan ontdekt hij dat zijn vrouw en dochter zijn ontvoerd en dat de rest van zijn familie is afgeslacht. Zijn vaders ‘totemdier’, de ijsduiker (een vogelsoort) Kallulik, zet hem op koers om het lot te doen keren en om hem te herenigen met zijn familie.

 

Healing film dramaHealing

Craig Monahan
Australië (2014)
Drama

Na 16 jaar in de gevangenis heeft Victor Khadem bijna alle hoop opgegeven. Voor zijn laatste achttien maanden wordt hij overgeplaatst naar Won Won, een laag beveiligde, landelijke gevangenis. Hier heeft officier Matt Perry een uniek programma ontwikkelt om mensen te rehabiliteren: hij geeft ze de verantwoordelijkheid over gewonde roofvogels. Tegen alle verwachtingen in neemt Matt Viktor als zijn eerste proefpersoon. Hij stelt hem voor aan Yasmine, een majestueuze adelaar. Als deze twee elkaar weten te temmen is alles mogelijk.

 

Muziek

Blackbird – Paul McCartney

Birds – Anouk

Birds – Chef’Special

Ottorino Respighi: Gli uccelli (de vogels)

Alphons Diepenbrock: Ouverture voor orkest, “De vogels”

Pablo Casals: El cant des occells

Links en activiteiten

Vogelgeluid.nl – Geluidsfragmenten van meer dan driehonderd vogels die in Nederland voorkomen. Met afbeeldingen.

Welke vogel is dit? – Zoekmachine: op basis van locatie en kenmerken die je opgeeft, wordt weergegeven welke vogel het zou kunnen zijn.

Vogelvisie.nl – online vogelgids

Internetcursus vogelzang herkennen – Nico de Haan en Marjolein Bastin

Over

Open Deur is een oecumenisch maandblad dat mensen binnen en buiten de kerken inspireert na te denken over leven en geloven.