Paardenbloemen

Tuinen vormen niet alleen een bron van ontspanning, van kleur en groei, maar ook van wijsheid. Talloze legenden en verhalen werden geïnspireerd door de tuin. Zoals deze:

Er was eens een man die veel van tuinen hield en besloot er zelf een aan te leggen. Hij zaaide het zaad van mooie, kostbare bloemen. Maar niet alleen deze kwamen op, ook paardenbloemen, ordinaire paardenbloemen tussen de bijzondere. Op veel plaatsen overwoekerden de paardenbloemen hen.
De man probeerde natuurlijk de paardenbloemen weg te krijgen, maar dat lukte niet. Hij vroeg advies aan hoveniers uit de omgeving. Hun raad hielp niets. De man vroeg hoveniers van naam om advies, maar ook hun raad hielp niet.
Tenslotte vroeg hij raad aan de hovenier van het hof. Niemand had meer ervaring dan de koninklijke hovenier. De man en de koninklijke hovenier bespraken alle mogelijke ideeën die de andere hoveniers hadden aangedragen. Ze zaten een poosje peinzend bij elkaar. Toen zei de koninklijke hovenier: ‘Ik geloof dat er maar één manier overblijft om van het probleem van de paardenbloemen af te komen.’ De man keek de hovenier vragend aan. Deze zei: ‘De enige manier is om van paardenbloemen te gaan houden.’

Stephan de Jong