Overgave

‘Vader, in uw handen beveel ik mijn geest.’ Hoe groot is de zegen als je dat kunt zeggen aan het eind van je leven, als je krachten afnemen, als ziekte de overhand krijgt, als het leven langzaam uit je wegsijpelt. Lang niet iedereen is deze zegen gegeven. In mijn werk als geestelijk verzorger in een hospice kom ik het vaak genoeg tegen. Mensen die, oog in oog met de dood, blijven weigeren zich neer te leggen bij het onvermijdelijke. Die blijven ontkennen, die blijven hopen op een wonder, die zich vastklampen aan – tja, aan wat er overgebleven is van hun leven.

Het stemt mij elke keer weer verdrietig. Omdat ik zie hoeveel energie er gaat zitten in het ontkennen en het de andere kant opkijken. Omdat ik zie dat er náást het bed een partner zit, kinderen, die radeloos zijn. De wanhoop van hun man, vader steekt hen aan. Of ze vragen zich af hoe ze in vredesnaam hun man, vader aan het verstand kunnen brengen dat hij gaat sterven? Hoe kunnen ze hem vragen hoe hij tegenover zijn dood staat als hij zijn ogen ervoor sluit? Hoe kunnen zij zo met hem bespreken hoe hij zijn begrafenis wil, zodat ze straks in zijn geest afscheid van hem kunnen nemen?

Nederland heeft de mond vol van een waardig levenseinde. Als ik in het klein kijk naar de bewoners van ons hospice, denk ik dat die woorden niet gaan over de technische manier waarop je aan je einde komt, maar over de vraag met welke geestelijke houding je gaat. Het aanvaarden van je eigen eindigheid geeft een veel rustiger en vrediger sterven dan wanneer je strijdend en je verzettend ten onder gaat.

Hoewel ik hoop dat mijn dood nog lang op zich laat wachten, ga ik vandaag alvast oefenen. ‘Vader, in uw handen beveel ik mij geest.’ Ik aanvaard het en geef me over.

 

Marga Haas is geestelijk verzorger in een hospice en geeft bezinningscursussen over o.a. Meester Eckhart. Daarnaast schrijft ze elke twee weken een column, waarin bijbel en mystiek samenkomen. Zie http://parelduiken.blogspot.nl en www.margahaas.nl.

In de dagen voor Pasen sluiten de blogs van Open Deur aan bij het thema van het paasnummer: de 7 kruiswoorden (zeven zinnen die zijn overgeleverd als de laatste woorden van Jezus aan het kruis). Voor meer informatie, zie: http://www.open-deur.nl/pasen2015.