Woorden: de Engelse ziekte

Mensen met grote belangen maken van de taal een hutspot. Bedrijven spreken liever van een reorganisatie dan van ontslag. De overheid die zich terugtrekt uit de zorg bezigt termen als verzelfstandiging van ouderen. Ieder die het nieuws volgt kan allerlei voorbeelden noemen. Maar weet u ook waarom de Nederlandse taal zo doorspekt raakt met Engelse woorden? Heeft iemand daar ook een belang bij? Of is het gewoon slordigheid, beïnvloed door de televisiecultuur en het voortreffelijke taalonderwijs op onze scholen?

Er bestaat in elk geval een club die het tot haar taak rekent om de taal niet te laten verloederen, de Stichting Taalverdediging. Het is de mensen achter deze foundation (grapje) al jaren een doorn in het oog dat het quasi-Engels van alle kanten het Nederlands binnendringt. Zo spreken wij ook in dit land tegenwoordig van een nanny, een buddy en van een arty sfeertje. Dankzij de mensen van deze stichting worden wij regelmatig op zulke uitwassen geattendeerd. Tja, je moet toch wat om je dagen door te brengen. Maar ze hebben wel een beetje gelijk. Het loopt soms de spuigaten uit. In bedrijven wordt door managers een koeterwaals gesproken van Engelse woorden gevat in Nederlandse zinnen waar je helemaal dol van wordt. Terwijl de meeste Nederlanders jaloers zijn op de Vlamingen met hun fraaie Nederlandse taalgebruik, maken ze er zelf een rommelpotje van. Als u zelf ook wilt genezen van deze Engelse ziekte, is er een aardig boekje op de markt gekomen. Daarin kunt u lezen dat een loverboy in onze taal beter een huichelminnaar kan worden genoemd. En de Big Brother van George Orwell en dat tv-programma ooit kan beter een loerbroer heten. En als u in de zomer op het strand een vrouw topless ziet rondlopen, dan zegt u voortaan dat u een vrijborstig vrouwspersoon heeft gezien.

In elk geval kan ik mij niet herinneren dat ik in alle brieven die ik tot nu toe schreef, Engelse woorden heb gehanteerd. Zou het handschrift dichter bij de moedertaal zitten dan de toetsaanslag van de computer?

Aart Mak