Een berg verzetten

De man heet Dashrath Manjhi. Hij woont in India in een uiterst armoedig dorpje bij een fikse bergrug. Aan de andere kant van die massieve berg ligt een stadje met een aantal voorzieningen.

De mensen zijn gewend uren om de berg heen te lopen om medicijnen te halen. Of ze klimmen over de berg, een tamelijk gevaarlijke bezigheid. De bevolking klaagt, maar de overheid reageert niet.

Op een dag valt Dashraths vrouw. Ze verwondt zich levensgevaarlijk en komt even later te overlijden. Het ziekenhuis aan de andere kant van de berg was te ver om daar nog op tijd aan te komen.

Nog diezelfde dag besluit Dashrath dat hij in actie moet komen. Hij verkoopt zijn geiten, schaft een hamer, een houweel en een beitel aan en is vanaf die dag elke avond op de berg te vinden. Zijn beitelslagen zijn de daaropvolgende 22 jaar elke dag te horen.

De mensen verklaren hem voor gek. Tot ze zien wat hij aan het doen is. Hij heeft een tunnel gebeiteld van 8 meter diep en 10 meter breed. Met de hand. Nu kan hij door de berg heen. En met hem heel zijn dorp. Nu laat de overheid zich zien en biedt aan de weg te verstevigen.

In 2007 sterft Dashrath. Hij krijgt een staatsbegrafenis.

 

Aart Mak is pastor bij Radio Bloemendaal, het omroeppastoraat van Kerk zonder Grenzen, en redactielid van Open Deur.