Doe open, duifje!

Het Hooglied-meisje slaapt al bijna als ze een stem hoort. Haar liefje aan de deur. ‘Doe open, duifje! De nacht is zo koud en jij bent zo warm!’ Haar hart springt op: ‘Mijn vriend, mijn geliefde! Wat heerlijk!’ Maar dan realiseert ze zich: ‘Ik ben in pyjama! Ik heb mijn make-up er al af! Mijn haren zijn los! Ik zie er niet uit! Straks knapt hij op me af!’

Zo zou dat tenminste bij mij gaan. Ik maak razendsnel de gang van mijn hart naar mijn hoofd. Altijd heeft mijn brein uitvluchten paraat om niet in te gaan op de roepstem van een ander. Mama, kom je een spelletje spelen? Eh, nou, straks! Nog even een mailtje versturen! Honderdduizend redenen zijn er te verzinnen om iets niet te doen. Om niet in te gaan op de roepstem van je kinderen – of wie er ook maar op je pad komt.

Wat loop je mis als je niet antwoordt op die vragen? Of misschien is de vraag: wie loop je mis? Wie zegt mij dat ik ín dat kind op dát moment niet God zelf zou ontmoeten? Wie weet of dat kind niet door God zelf op mijn weg is gezet om mij uit alle bezigheden te halen die me ervan afhouden hem zelf te ontmoeten?

Hoe vaak staat God niet aan de deur van ons hart en vraagt hij naar ons? Hoe vaak zoekt hij ons niet? Weet u het? Ik weet het niet, want ik ben heel vaak niet thuis.

‘God? Nog nooit iets van vernomen.’ Zo kun je er inderdaad naar kijken. Maar Hooglied vraagt ons: waar ben jij? God staat voor de deur van je hart. Daar waar je alleen maar bént, zonder gedachten, zonder gevoelens, zonder oordeel. Dáár staat God op jou te wachten. God weet de weg naar je hart heus wel te vinden. Hij heeft je immers zelf gemaakt! ‘Met toegewijde tederheid je nieren en je hart bereid, je in de moederschoot geweven.’ God weet de weg naar je hart heus wel te vinden. Maar ben jíj daar wel te vinden?

Bij Hooglied 5:2-3

Marga Haas is redactielid van Open Deur en schrijft elke twee weken een column over een bijbeltekst. Neem een gratis abonnement op ‘Parelduiken in de bijbel’ via www.margahaas.nl.