De vrijbrief: goed voor een half miljard

Er zijn exotische planten, dieren, mensen en nog zo meer. Er zijn ook exotische brieven, bijvoorbeeld de kaperbrief. Daarmee gaf in lang vervlogen tijden de overheid een kapitein toestemming schepen van vijandige mogendheden te beroven. Onze Piet Hein bezat zo’n kaperbrief. Aan hem hebben we nog de verovering van de zilvervloot te danken. Dat gebeurde in de Baai van Matanzas, voor de kust van Cuba. Toen ik daar eens was, heb ik nog naar zilverstukken gezocht op het strand. Het enige dat ik er vond, was een standbeeldje van Piet Hein, geschonken door de stad Rotterdam. Hij is namelijk geboren in het Rotterdamse Delfshaven, evenals ik. Ik vond die ontdekking ruimschoots opwegen tegen mijn vergeefse zoektocht op dat strand. Later las ik dat de buit van Piet Hein 11.509.524 gulden waard was. Nu zou dat een koopkracht vertegenwoordigen van een half miljard euro. Als een Rotterdammer iets doet, doet hij het goed. Jammer alleen dat de bemanning de bonus van 200 gulden te laag vond. Vandaag de dag achten allerlei lieden in de financiële wereld hun bonussen ook te laag. Zouden er daar nog kaperbrieven afgegeven worden?

Stephan de Jong