Brood, gewoon

Omdat ik veel meer thuis ben de laatste maanden, ben ik weer begonnen met brood bakken. Niet bijster origineel, want uit het lege schap met meel in de winkel kun je afleiden dat half Nederland aan het bakken is geslagen tijdens de coronacrisis. Dat is dan maar zo. Ik heb er plezier in.

Wat is het toch fascinerend dat een potje meel met water na een paar dagen ‘roeren en voeren’ begint te groeien en te leven: de zuurdesemstarter is klaar. Een klein lepeltje desem trekt door het hele deeg en maakt dat twee keer zo groot. Een verborgen kracht.
Wil die kracht zich kunnen ontwikkelen, dan is daar wel geduld voor nodig: laten staan, afblijven, het deeg rustig de tijd geven om te rijzen. Maar ook weer op het juiste moment beslissen: Nú is het goed. Tijd voor de volgende stap.

Leerzaam, dat brood bakken.

Esther van der Panne