Licht wint het

Pasen is het mooiste feest dat christenen samen kunnen vieren, omdat het de kern van ons geloof raakt: God die dwars door onze geschondenheid heen een nieuw begin kan maken. Niet als een ‘happy end’ maar als Iemand die ons heelt en ons steeds weer nieuwe kansen geeft.
Als we dit feest vieren ontkennen we onze wonden niet, integendeel.
Juist onze wonden verbinden ons met anderen en maken ons gevoelig voor hun kwetsbaarheid. Waar het leven ons getekend heeft en zijn sporen heeft nagelaten weten we ons gekend door de Levende, die ook na zijn opstanding zijn wonden liet zien.

Wat we vieren is dat de pijn en de geschondenheid niet het laatste woord hebben, omdat God ons draagt en ons licht geeft wanneer wij in de nacht onder dreigen te gaan. Dat is de essentie van Pasen. Juist nu het leven voor zovelen van ons stressvol en eenzaam is geworden, mogen we ons gedragen weten door de Eeuwige.

 

Gebed

God, wij vieren vandaag dat Uw Licht het wint van de nacht.
U kent de nacht van ons leven, onze geschondenheid en onze beperkingen. Laat Uw licht vandaag schijnen over alles wat ons in het donker houdt.
Geef ons een nieuw begin en nieuwe kansen.
Maak de deuren van ons verdriet open
en waai met Uw Geest over dat wat ons moedeloos en bang maakt.
Open ons voor het verhaal van Uw liefde, sterker dan de dood.
Wees bij ons en verbind ons aan elkaar.

Amen.

 

Folly Hemrica (uit ‘Gewond leven. Liturgie voor een paasviering’ bij Open Deur april 2020)