Gratis kost niets

Er was eens een mannetje. Een gewoon mannetje. Maar wel een met een mooie brievenbus. Daarin belandde een brief. In de brief stond dat hij een auto had gewonnen. Dat vond hij heel bijzonder, want hij had nooit meegedaan aan een wedstrijd. Ook niet aan een prijsvraag. En al helemaal niet aan een verloting, want hij won toch nooit wat. Maar nu was er dus die brief en die gratis auto. Hij sliep er een nachtje over. De ochtend erop ging hij naar de garage. Daar stond de auto klaar. Spiksplinternieuw. Glanzend. En rood. Maar de man hield niet van rood. Dat was jammer. Hij weigerde daarom de auto. Veel mensen vonden dat vreemd. Dom zelfs. Een enkeling nam het woord ‘zonde’ in de mond. Maar dat kon het mannetje niks schelen. Als je iets niet hoeft dat niets kost, kost het je immers ook niets.

 

Stephan de Jong, predikant van de Protestantse Gemeente Oudemirdum-Nijemirdum-Sondel en redactielid van Open Deur.