Ook een naam kan een masker zijn

Beroemde broers zijn er altijd geweest. Denk aan de gebroeders Johan en Cornelis de Witt, vermoord in 1672, aan de broers Wim en Hans Anker, de welbespraakte advocaten uit Friesland en aan de gebroeders Taviani, regisseurs van o.a. de prachtige film Kaos. In het voetbal waren en zijn er de broertjes Luuk en Siem de Jong, Ronald en Frank de Boer, de Koemannetjes (Erwin en Ronald), en René en Willy van de Kerkhof.
Maar wat als er twee broers of zussen zijn van wie de één beroemd is en de ander niet? Zoals Pim en Marten Fortuyn? Of Fidel en Raoul Castro? Of Wesley en Rodney Sneijder? Een en dezelfde achternaam. Maar wat zegt dat over wie ze zijn?

Wist u dat Hermann Göring een broer had met de naam Albert? Göring was generaal-veldmaarschalk van Groot-Duitsland, reserve-Führer en een sadistische jodenhater. Albert zag er niet alleen anders uit, hij was ook anders. Hij hielp joodse vrienden aan geld en reisdocumenten zodat ze konden emigreren. Regelmatig reisde hij naar Berlijn om zijn broer Hermann om een gunst te vragen. Soms gebruikte hij zijn achternaam om joodse gevangenen vrij te laten, zoals de componist Franz Lehár.

Ook Bin Laden had een oudere broer. Deze stond op het punt een parfumlijn te introduceren toen zijn broertje Osama de Twin Towers liet vernietigen. In 2005 kwam dat parfum alsnog op de markt, waarbij de achternaam van deze eerzame Zwitserse staatsburger niet werd genoemd, alleen zijn voornaam, Yeslam, en de opmerking dat de eeuwenoude finesse van de Oriënt verenigd werd  met moderne Europese deskundigheid.

Dus nogmaals: wat zegt één en dezelfde achternaam? Ook een naam kan een masker zijn…

 

Aart Mak, pastor bij Kerk zonder Grenzen (het omroeppastoraat van Radio Bloemendaal) en redactielid van Open Deur.