Pakketje tegenkracht

Gek, in deze maand van pakketjes – Sint Nicolaas, Kerst – wordt er extra gewaakt voor heel speciale pakketjes. Voor verdachte pakketjes die geen vriendelijkheid vertegenwoordigen maar moord en doodslag. Pakketjes die als een bom willen inslaan.
Ik zou er pessimistisch van worden. Dat word ik soms ook. Maar op één of andere manier is er een innerlijke tegenkracht in mij gelegd. Een tegenkracht tegen dat pessimisme. Ik wil niet meehuilen met de cynische wolven in het bedreigde bos. Omdat ik niet van cynisme houd – al kan het soms even opluchten. Omdat ik niet van wolven houd – sorry, natuurliefhebbers, van mij hoeven ze niet naar Nederland te komen. En omdat dreiging iets van elke tijd is. Neem deze serieus, maar ook niet te zwaar. Het loopt toch weer anders dan je dacht.
De onmenselijkheid van het terrorisme kan onze samenleving bedreigen. Maar de menselijkheid die ik om me heen zie, maakt haar sterk. De meeste mensen gunnen elkaar het goede. Veel mensen zorgen voor veel mensen. En ze geven elkaar in deze dagen ook nog graag cadeautjes. Sinds onze geboorte is er bij de meesten van ons een innerlijke tegenkracht gelegd, tegen het pessimisme. Ik moet dat cadeau niet onuitgepakt laten liggen.

Stephan de Jong is predikant in de Protestantse Gemeente Bussum en redactielid van Open Deur.